Ukrajna meghátrál? - Kijev elhalaszthatja a diszkriminatív oktatási törvény bevezetését

A kárpátaljai magyarok is kaphatnak pár év haladékot.

A találkozóról a tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint Hrinevics hangsúlyozta:

a minisztérium ezt nem a jogszabályt ért külföldi reakciók miatt teszi, hanem azért, hogy minden ukrán állampolgárságú gyermek - nemzetiségétől és lakhelyétől függetlenül - magas szinten sajátíthassa el az ukrán nyelvet.

Ismételten kiemelte, hogy a jogszabály alkalmazásában messzemenőkig figyelembe veszik a különböző nyelvcsaládokhoz tartozó kisebbségiek sajátos igényeit.

A megbeszélésen megvitatták az ukrán és a román oktatási minisztérium közötti, az oktatási együttműködésről szóló új jegyzőkönyvtervezet részleteit, amelyet kijevi várakozások szerint még idén aláírnak.

A tavaly szeptember végén hatályba lépett új ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye több ország, köztük Magyarország és Románia heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része - amely a törvény rendelkezése szerint egyébként 2020 szeptemberétől lépne életbe - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán.

Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, az ötödik osztálytól felfelé a tantárgyak többségét ukránul oktatnák majd (mindezt nyilván a "kisebbségiek sajátos igényeinek" figyelembevételével... - a szerk.). Engedélyezi viszont a törvény két vagy több tantárgy oktatását más nyelveken, azaz angolul, illetve bármely európai uniós tagország nyelvén is.

Moszkva bekeményít: nemzetközi fellépést sürgetnek az ukrán oktatási törvény visszavonásáért

"Ukrajna oktatási törvénye, amelyet annak az országnak az elnöke szeptember 25-én írt alá, megsérti az ENSZ, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapelveket, és nyilvánvalóan ellentétes Ukrajnának ezekben a szervezetekben vállalt kötelezettségeivel" - mondta Zaharova. "Arra hívjuk fel az összes ország kormányát, hogy tegyenek hatékony lépéseket ennek (a törvénynek) a visszavonása érdekében.