A menekültáradatot emeli ki Olaszország kapcsán egy sulis földrajzkönyv

Agymosás.

A földrajzkönyv szövegéből úgy tűnhet, mintha az utóbbi pár évben került volna 4,3 millió menekült az országba, de a Migration Observatory’s Report: Immigrants’ integration in Europe összehasonlító statisztikáiban az áll, hogy Olaszországnak most összesen 5,7 millió bevándorló hátterű lakosa van. Ennek 56 százaléka eleve az EU-ból vagy Európa nem uniós részéből érkezett.

Szentirmainé Brecsok Mária Földrajz 8. című tankönyvét az elmúlt években többször is átdolgozták. Korábban a minisztériumi háttérintézményként működő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adta ki. A könyv bővítése során a menekülthelyzet helyi jellemzőinek tárgyalása több országnál is hangsúlyosan megjelent, az új olasz részben pedig minden más földrajzi adatot, információt megelőzve a fejezet elejére került – írja a 24.hu.

Ijjas Tamás, az EKE OFI honlapszerkesztője a lap kérdéseire azt válaszolta, szerintük rendben van a könyv:

„Ahogy az mindenki előtt ismert, Olaszország évek óta az Európát sújtó bevándorlás első számú célpontja, több millió migráns érkezett már az országba, amelynek súlyos társadalmi következményei vannak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen folyamatokról a magyar fiatalok is tudjanak, és a földrajz óra keretében lehetőségük legyen erről beszélgetni, kérdéseket feltenni.”

Január elején az is kiderült, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet (terrorvédelmi tervet) kell készítenie az iskoláknak és az óvodáknak. A kormány akkor egy NATO-kötelezettségre mutogatott indoklásként, a NATO azonban cáfolta, hogy ilyen létezne.