A német munkásoknak sikerült: kiharcolták a 28 órás munkahetet

Van, akinek a család fontosabb, másoknak a pénz.

Jörg Hofmann, a szakszervezet vezetője "mérföldkőnek", míg a Südwestmetall vezetője "fájdalmasnak, de elviselhetőnek" tartja az új egyezményt. 

A dolgozóknak sikerült kiharcolni, hogy 35 órás munkahét helyett két évig 28 órás munkahétben végezhessék a munkát, amennyiben ezt kérelmezik. Az eredeti követelésekkel ellentétben nem a teljes fizetést, hanem csökkentett munkabért kapnának érte.

IG Metall: Metaller streiken für 24 Stunden

Die ersten 24 Stunden-Warnstreiks der IG Metall - sie haben begonnen. Im Tarifkonflikt in der Metall- und Elektroindustrie haben die ersten Beschäftigten ihre Arbeit niedergelegt. Die WELT Nachrichten-Livestream http://bit.ly/2fwuMPg Die Top-Nachrichten auf WELT.de https://www.welt.de/ Die Mediathek auf WELT.de https://www.welt.de/mediathek/ Besuche uns bei Facebook https://www.facebook.com/welt/ Folge uns auf Twitter https://twitter.com/welt Besuche uns auf Instagram https://www.instagram.com/welt/ Help us caption & translate this video!

A munka és a magánélet egyensúlyát nem csak a rövidebb munkahét segíti, ha valakinek több pénzre lenne szüksége, az mostantól akár heti negyven órát is bent tölthet a munkahelyén. Emellett 4,3 százalékos béremelésben is megállapodtak, a dolgozók által követelt 6 százalék helyett.

A megállapodás 27 hónapra szól és kibővíthető Németország mind a 3,9 millió ipari munkására.

Mi csak sírunk azért a pénzért, ami miatt 24 órás gigasztrájk jön Németországban

A németországi fém- és elektronikai ipar 3,9 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet a január elején kezdett sztrájksorozat újabb akciójában tovább fokozza a nyomást a munkaadói oldalra azzal, hogy az eddigi néhány óra helyett 24 órás munkabeszüntetésre szólítja fel a munkavállalókat, és úgynevezett gördülő sztrájkot szervez.