Valami gáz van a gázzal

Elbeszél egymás mellett a magyar és a román külügy.

„Bejelenthetem, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ér 2021–2022-től” – e mondat Orbán Viktor magyar kormányfő szájából hangzott el a magyar–szerb közös kormányülés után. A Magyar Nemzet arról tudósít, hogy miniszterelnök azt mondta, Románia a következő években mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente. A kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. Mint mondta, „pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást”, amely révén a magyar gázimport több mint felét tudja majd fedezni a keleti szomszédtól érkező gázzal.

Románia külügyminisztériuma azonban közleményében arra hívta fel a figyelmet, nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt és egy újonnan megépítendő magyar–román vezetéken keresztül szállított teljes földgázmennyiséget. Keleti szomszédunk külügyi tárcája azt is közölte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői bukaresti látogatása során

nem írtak alá semmilyen kétoldalú megállapodást vagy egyéb jellegű dokumentumot a témában, illetve új energetikai projektekre vonatkozóan.

A tárgyaláson csak az eddig ismert témák merültek föl, köztük a kétirányú gázszállítás műszaki feltételeinek megteremtésére irányuló tervek, illetve az Ausztria, Bulgária, Magyarország és Románia részvételével tervezett BRUA-vezeték megvalósítása – állítja Bukarest.

Válaszul a magyar külgazdasági és külügyminisztérium is kommünikét bocsátott ki. A Szijjártó Péter vezette tárca azt írta, a román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román–magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román–magyar szállítási irányban. A fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is. Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen.

Vagyis teljes a bizonytalanság, nem tudni, meg tudunk-e szabadulni a teljes orosz gázfüggéstől. A Krónika című erdélyi magyar lap például arra emlékeztet, a román külügy nem általánosságban a fekete-tengeri gázmezőkről, hanem konkrétan az újonnan megépítendő magyar–román gázvezetékről beszélt. Az is érdekes, hogy Szijjártó Péter még két érdekelt magyar céget említett, míg Orbán Viktor már hármat.