Az Országgyűlés alelnöke szalonnás tojással vendégelte meg a járókelőket

Hibás a kormány azon kommunikációja, miszerint a nyugdíjak megőrizték reálértéküket.

Az esemény apropója és egyben célja volt demonstrálni azt a tényt, hogy hibás a kormány azon kommunikációja, miszerint a nyugdíjak megőrizték reálértéküket.

Ahogy Sneider elmondta, a nyugdíjas fogyasztói kosár jelentős részét kitevő élelmiszerárak az utóbbi 8 évben, de az utóbbi egy évben is jóval magasabb értékben emelkedtek mint az infláció. Ma Magyarországon a nyugdíjemelés az inflációt követi, így a tavaly csupán 2,4 százalék volt az emelés mértéke, mindeközben az alapvető élelmiszerek ennek többszörösével drágultak.

A különbséget jól érzékelteti a Jobbik által bemutatott grafikon, amiből kiderül, hogy például a pékárukért 6 százalékkal, a vajért 15 százalékkal, a tojásért 23 százalékkal kell többet fizetnünk mint egy évvel ezelőtt. De ha már a megélhetési költségekről beszélünk, a politikus külön kiemelte a tűzifa borsos árát is, hiszen a nyugdíjasok jelentős részének sajnos a gázfűtés a megfizethetetlen kategóriába tartozik, így télen kénytelen fával fűteni, mely az elmúlt évben a nyugdíjemeléshez képest öt és félszeres mértékben, 13 százalékkal emelkedett. Mindennek egyenes következménye a nyugdíjas társadalom problémáinak a mélyülése úgy egzisztenciális mint élettani szempontból, hiszen az említetteken túl az egekbe szökő gyógyszerárak is tovább nehezítik a szépkorúak egyébként sem fényes kilátásait.

A kormánypropaganda folyamatosan azt hangoztatja, hogy ők szociálisan érzékeny politikát folytatnak és megtartják a nyugdíjak reálértékét, ezzel szemben a fentiekből jól látszik, hogy a valóság, amit az átlag magyar nyugdíjas napról napra a saját bőrén érez, köszönő viszonyban sincs a tényekkel.

Ahogy a Fidesz eltitkolta a közvélemény elől, hogy mennyi migránst fogadtunk be az elmúlt évek során, ugyanúgy titkolják azt is, hogy főleg a kis és közepes nyugdíjasok havi járandóságának a vásárlóértéke évről évre csökken.

A Jobbiknak konkrét elképzelése és kész terve van ennek a megalázó helyzetnek a megállítására és visszafordítására. Elsősorban a béruniós kezdeményezés lenne a folyamatos és tisztességes nyugdíjemelés alappillére, hiszen ha a fizetések emelkednek ezzel egyenes arányban a nyugellátásban részesülők pénze is nőni fog. Ez természetesen egy hosszútávú folyamat lesz, viszont azoknak az elképzeléseknek, hogy a mindenkori nyugdíjemelés mértékét a nyugdíjas fogyasztói kosárhoz kössük, illetve az úgynevezett magyar indexálás bevezetése, melynek lényege, hogy a reálbér emelkedésének minimum 50 százalékát minden évben beépítenék az emelésekbe, igen hamar látványos eredményhez vezetne. A nyugdíjak vásárlóértéke mára olyan alacsony, hogy nem elég azt megőrizni, hanem azonnali korrekcióra van szükség.

A szépkorúak fele, mintegy egymillió ember él ma egyik napról a másikra, ez a Jobbik álláspontja szerint megengedhetetlen. A választások megnyerése esetén az egyik első intézkedési csomagjuk lesz a fennálló mostani keserves állapotok kiigazítása, melyet egy valódi demokráciában egy kormány sem nézhet tétlenül.

Szathmáry-Király Gábor