Die Presse az OLAF-jelentésről: nagy kérdés, hogy befolyásolhatja-e a választást

Az osztrák lap szerint Orbánék eddig a migránstémával terelték el a figyelmet a korrupciós vádakról.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky keddi cikkében azt írta: a magyar kormány ismét a migránstémában próbál pontokat szerezni, miközben ezzel eddig sikeresen szorította háttérbe az ellenzék korrupciós vádjait. Most azonban az OLAF-jelentés kapcsán az uniós pénzekkel való szisztematikus csalás vádja került felszínre egy olyan cég esetében, amely korábban részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdona volt.

Kálnoky röviden beszámolt a vádról is: az Eliost előnyben részesíthették az állami szerződéseknél, s szabálytalanságokat találtak ezek megvalósításában. Hozzátette: tizenhét esetben szervezett csalásra gyanakszanak az OLAF-nál, amely azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy 43 millió eurónyi EU-s támogatást követeljen vissza. Idézte a gyurcsányista Demokratikus Koalíciót, amely szombaton bejelentette, hogy feljelenti Lázár Jánost, aki az OLAF szerint Hódmezővásárhely polgármestereként szabálytalan körülmények között juttatta első jelentős állami megrendeléséhez az Eliost.

„A kormánykritikus média, és persze az ellenzék most Tiborczra lő”

- írta Kálnoky. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormánypárti Magyar Idők igyekszik elterelni a vádakat. A lap szerint ugyanis „Tiborcz sosem volt az Elios ügyvezetője”, egyik szerződésen sincs rajta a neve, és a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt közvetlenül vagy közvetetten az Elios többségi tulajdonosa. A Die Presse cikkének szerzője emlékeztetett rá, hogy Simicska valaha Orbán bizalmasa volt, 2014-es szakításuk óta azonban a legnagyobb ellenségekké váltak, a nagyvállalkozóról pedig azt mondják, „a jobboldali ellenzéki Jobbikot pénzeli”.

Kálnoky szerint támogatókra találhat a magyar belpolitikai arénában az az érv, hogy Orbán veje helyett mostani politikai ellenfelét állítsák be bűnösnek.

„Kívülről nézve persze nem hangzik sokkal jobban, hogy Tiborczon kívül Orbán akkori emberének a keze volt a dologban”

- szögezte le az újságíró.

Kálnoky kiemelte: az ügyészség az OLAF ajánlásának megfelelően vizsgálatot indított, ugyanakkor arra is utalt, hogy ez évekig eltarthat. Az OLAF maga nem indíthat eljárásokat, csak ajánlást tehet. Ennek kezelésére tervezik az uniós ügyészség létrehozását, ami 2020-től működhet, de Magyarország nem szeretne ebben részt venni. Kálnoky azt írta:

kritikusai szerint a kormány attól tart, hogy egy ilyen intézmény nem csak feltárhatja a korrupciós ügyeket, hanem büntethet is.

„A nagy kérdés most az, hogy két hónappal a választások előtt van-e ebben az ügyben annyi robbanóerő, hogy befolyásolja a választási eredményt”

- vélekedett a Die Presse szerzője, majd hozzátette: „jelenleg a kormányzó Fidesz kihívó nélkül vezet a felméréseken, és akár újabb kétharmadra is számíthat.”

Kálnoky szerint az ellenzék gondja az, hogy a baloldali tábor (a szocialisták és a belőlük kivált DK) maguk is csaltak, amikor 2002-2010 között kormányon voltak, az OLAF náluk is talált szabálytalanságokat. A szociáldemokraták idejében építeni kezdett négyes metró ügyében visszaigényelt EU-támogatás magasan meghaladja az Elios-ügyben említett 43 millió.

„Csak egyetlen párt maradt eddig tiszta, mivel nem voltak kormányon: az egykor szélsőjobboldali Jobbik, amely ma mérsékeltebbnek mutatkozik, és nyíltan támogatja Simicska, aki korábban erőteljesen közreműködött az Eliosban”

- zárta cikkét Kálnoky.