A baloldali pártoknak nem nagyon jut majd plakáthely

A Fidesz lejáratóhadjárata és a Stop Soros természetesen dübörög.

Az MSZP-nek és az Együttnek biztosan nem lesznek óriásplakátjai a két nap múlva induló választási kampányban, de könnyen lehet, hogy így jár az LMP is – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint erre a pártok egyszerűen nem kaptak érdemi lehetőséget. Látszólag tehát beérett a Fidesz és a kormány igyekezete, hogy akár a törvények szigorításával, akár a piac uralásával ellehetetlenítsék ellenfeleik próbálkozásait.

Mint ismert, az ellenzéki formációk sorra kapták az elutasító válaszokat, amikor plakátokat akartak bérelni. Ezután futott be egy ajánlat az Odex nevű cégtől. Az Odex lényegében a plakátok tulajdonosai és a leendő bérlők között közvetít, érdekessége viszont, hogy az egyik tulajdonosán, az IKO-csoporton keresztül Mészáros Lőrinc és Andy Vajna érdekeltségi körébe sorolható.

Az MSZP szerint ez ultimátum, ezért úgy döntöttek, hogy nem is élnek vele. Ez pedig azt jelenti, hogy a választási kampányban sem Karácsony Gergely, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje, sem vezetői politikusaik nem fognak az óriásplakátokról visszaköszönni. De nem lesznek az Együttnek sem óriásplakátjai. Szigetvári Viktor, a párt kormányfőjelöltje a lapnak azt mondta, a piaci szereplők mindegyike azzal zárkózott el, hogy nincs már náluk szabad felület, az Odex ajánlata pedig „szakmailag értékelhetetlen” volt.

Az LMP még próbálkozik, de könnyen lehet, hogy ők is ilyen hirdetések nélkül maradnak a kampányra. A párt eredeti terve az volt, hogy az elkövetkező hetekre 800 plakátot bérelnek, de a tárgyalások még javában tartanak – nem mással, mint az Odexszel. Ám úgy érzik, hogy az egyeztetések kimenetele kétséges, vagyis számolnak azzal, hogy végül egyetlen óriásplakátjuk sem lesz a választás előtt.

Keresték a Jobbikot is, ám csak annyit, közöltek: „ha és amennyiben” lesz a pártnak plakátkampánya, arról majd tájékoztatják a sajtót. Érdeklődtek a Demokratikus Koalíciónál (DK) is, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Természetesen a Fidesznek semmilyen gondot nem okoz a kampányolás: az ország tele van már Soros Györggyel és az ellenzéki vezetőket gyalázó és persze hazug képekkel.

Az is kiderült, hogy a Fidesz áron alul jutott a plakáthelyekhez. A 24.hu írta meg, hogy arányaiban a legtöbb plakát a francia JCDecaux felületein van, és habár a cég már közzétette a 2018-as listaárait, a szerződésben nem azok szerepelnek. Ezt már az érintett is igyekezett megmagyarázni, tegnap pedig a fővárosi kormányhivatal is ráerősített, mondván, minden törvényes, a 2018-as listaárakat csak jövőre kell használni. Aki azt gondolta, hogy 2018-ban a 2018-as listaáron kell vásárolni, az félreértelmezte a jogszabályt.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD