Washington azért fenyíti Libanont, amiért Szaúd-Arábia és Izrael egy rossz szót se kap

A csúnya Libanon "külföldi katonai konfliktusokba avatkozik". Hallatlan!

A Hezbollah fegyverarzenálja és részvétele a térségbeli konfliktusokban fenyegetést jelent nem csupán a régióra, hanem magára Libanonra is - jelentette ki csütörtökön közel-keleti körútjának libanoni állomásán Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Szaad Haríri libanoni kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Arra kérjük a libanoni kormányt, hogy tartsa távol magát a külföldi konfliktusoktól", a "Hezbollahot pedig arra, hogy szüntesse be más országokban folytatott tevékenységét" - mondta az amerikai diplomácia vezetője a nyugati országok támogatását élvező libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett, hogy Washington már két évtizede terrorszervezetként tartja nyilván a libanoni síita szervezetet. Tillerson elutasította, hogy különbséget tegyenek a Hezbollah politikai és fegyveres szárnya között, "elfogadhatatlannak" tartotta, hogy a csoport a libanoni állam hatáskörén kívül működjön. Szerinte a Hezbollah beavatkozása az iraki, jemeni és szíriai konfliktusokba Libanonban is érezteti hatását. Utalt arra például, hogy Szíriában a szervezet "vérfürdőt" rendezett "Bassár el-Aszad (szíriai elnök) barbár rezsimjének" oldalán.

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Haríri mellett különtalálkozót tartott Michel Aun államfővel, Dzsibrán Basszíl külügyminiszterrel és Nabih Berri parlamenti elnökkel is.

A libanoni államfő - aki a Hezbollah szövetségese - azt mondta az amerikai külügyi tárca vezetőjének, hogy országa nem avatkozik be más országok belügyeibe. Aun azt kérte, hogy Washington

"vegye elejét a Szíria szuverenitása ellen földön, vízen, levegőben folytatott izraeli támadásoknak",

és bírja rá Tel-Avivot, hogy elkötelezze magát a stabilitás mellett Libanon déli részén.

Az amerikai diplomácia vezetője természetesen így sem szólította fel Izraelt, hogy "tartsa távol magát a külföldi konfliktusoktól". Ahogyan Szaúd Arábia és szövetségesei sok ezer civil áldozattal járó háborús bűnökben gazdag jemeni kalandjáért sem állították hasonlóan a szőnyeg szélére Rijádot.