Így szorították ki a magyarokat az oroszok Paks 2-ből

Keleti zárás.

Az orosz atomenergetikai vállalat, a Roszatom egy éveken át tartó konfliktus eredményeként szorított ki egy magyar tulajdonost egy olyan cégből, ami később fontos szerepet játszhat majd a paksi bővítésben - derült ki a Direk36 cikkéből.

Mint írják: a Ganz EEG nevű társaság 100 százalékos orosz tulajdonba kerülése után még tovább csökkent az esélye annak, hogy teljesüljön az a célkitűzés, hogy magyar szereplők végezzék majd a 3700-3800 milliárd forintos paksi bővítés munkálatainak legalább 40 százalékát.

A Ganz Engineering és Energetikai Kft. 2008-ban jött létre, amikor a Ganz összeállt az orosz Roszatom egyik cégével.

A közös cég mindkét félnek jól jött, ebben az oroszok többségi, 51 százalékos tulajdonrészt szereztek, így az ügyvezetőt is nevezték ki.

Nem volt azonban - közel sem - zökkenőmentes a viszony. A portál által átvizsgált céges iratokból kiderült: az oroszok áterőltették, hogy - a magyar fél tiltakozása közepette - a cég 2014 végén  egy 10 millió eurós hitelt vegyen fel. Erre a magyarok beperelték az oroszokat, akik meg erre reagálva pereltek.

Meg el sem kezdődött Paks II. építése, de már előtörlesztünk

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon "szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez".

A magyar fél sérelmezte azt is, hogy a Roszatom nem biztosít folyamatosan megrendelést a cégnek, miközben ez a szindikátusi szerződés szerint az oroszok kötelessége lenne.

Végül - bár a bírósági pert megnyerték - 2016-ban mégis eladták 49 százalékos üzletrészüket a Roszatomnak. Bár papíron nyereségesen szálltak ki, a Paks II. építése előtt állva ez a nyereség biztosan aprópénz...

Így most az egész biznisz az oroszok partnereknél landol.