"Egyre inkább a szülők pénztárcája határozza meg, ki jogosult egyetemre járni"

A jobbik kormányra kerülve megváltoztatja a rendszert.

Kiriák Klaudia hangsúlyozat: "egyre inkább a szülők pénztárcája határozza meg, ki jogosult egyetemre járni."

Mint írta, hiába az állami ösztöndíjas képzési forma, ha a tanuló létfenntartása nem biztosított: a minimális kollégiumi férőhely miatt rengetegen albérletbe kényszerülnek, viszont az egekbe szökött albérletárak, a több százezer forintos kaució vállalhatatlan többlet terheket ró az épp önállósodó fiatalra és családjára. Az elmúlt három évben a felsőoktatási hallgatók 41 százaléka tanult költségtérítéses képzési formában.

"Azonban ez az adat csalóka, ugyanis sokszor már a jelentkezés előtt eldől a diák sorsa, hiszen nem tudják bevállalni a felsőoktatással járó költségeket. A hátrányos helyzetű tehetséges tanulók számára pedig szinte csak álom marad a továbbtanulás"

- fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mindaddig rossz a rendszer, amíg egyetlen olyan fiatal is van az országban, aki anyagi helyzete miatt nem járhat egyetemre - szögezte le Kiriák Klaudia.

A Jobbik kormányon a felsőoktatás megreformálásával érdem alapon fogja biztosítani a fiatalok továbbtanulási lehetőségeit, melyekhez egyúttal megfelelő körülményeket fog teremteni. Ennek kulcslépése az új kollégiumok építésének beindítása, valamint az állami ösztöndíjas férőhelyek számának bővítése és az alacsony ösztöndíjak tisztességes szintre emelése. Emellett a béruniós program már rövid távon is érezhető módon növelné az egyes szektorokban a béreket - közelítve a magyar fizetéseket az európai átlaghoz -, amely az elvándorlást csökkentené - olvasható a közleményben.