Raskó György: ha bukik az Orbán-rezsim, összeomlik az oligarchák birodalma

Borús jövőkép.

A KSH felmérése szerint még ma is 418 ezer egyéni vállalkozó szereplője van a magyar mezőgazdaságnak. Ebből nagyjából 25 ezer tud a mezőgazdaságból jól megélni és képes fejlődésre. Ezek a családok európai mércével is tehetősnek számítanak, átlagos birtokméretük már eléri a 80 hektárt

 - mondta Raskó György a Népszavának. Szerinte ezek a családok voltak az állami földbérlet pályázatok legnagyobb nyertesei, a földaukciókkal egyetemben.

Ezzel szemben 198 ezer egyéni gazdának egy hektárt sem ér el a területe, ők a túlélésért küzdenek.

Azt is kifejtette, hogy az elmúlt években nagyjából 8-9 milliárd euró volt az agrárium kiviteli értéke, az export alig 1-2 százalékkal bővül évente, a belföldi eladások stagnálnak. Ezzel szemben például a lengyel mezőgazdaság brutális növekedést produkált.

Az uniós csatlakozáskor nagyjából ugyanonnan indultunk kivitelben, de Varsó az utóbbi években már 24-25 ezer milliárd eurós éves exportot teljesít.

Minek köszönhető ez?

Raskó szerint a magyar gazdák többsége felélte vagy elköltötte saját fogyasztásra a földalapú támogatások jelentős részét, így nem fejlődött sem az infrastruktúra, sem a technológia.

Az agrárközgazdász arról is beszélt, hogy a gazdaságra és a társadalomra rátelepedett az egypárti dominancia, ami korlátozza a versenyt. Ennek kapcsán borús jövőképet jósolt a rendszernek: ha buknak Orbánék, akkor a nemzetközi szinten versenyképtelen vállalkozások halmaza, az oligarchák gazdasági birodalma rövid időn belül összeomlik, mert már most is csak agyaglábakon áll.