Egy erdélyi román falu nyerte "a nap legbetegebb híre" versenyt

A 2400 lelkes község egyesülne Moldovával.

A románok lakta, mintegy 2400 lelkes Párva község önkormányzata által hétfőn elfogadott nyilatkozatnak a polgármester, alpolgármester, a községi jegyző és valamennyi önkormányzati képviselő által aláírt, román nemzeti szalaggal szegélyezett változatáról a polgármester közölt fényképet közösségi oldalán. 

Ebben azzal a kéréssel fordulnak Románia elnökéhez, parlamentje két házának az elnökeihez és a kormányhoz, hogy

"tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ország újraegyesítéséért a 2018-as centenáriumi évben". 

"A román nép nem ünnepelhet az egyesülés centenáriumán egyes olyan román területek nélkül, amelyek részei voltak az 1918-as gyulafehérvári egyesülés ünnepének. A román nép igazi ünnepére csak az 1918-asnak megfelelő körülmények között kerülhet sor" - áll a nyilatkozatban. (A ma Moldovai Köztársaság területét a Párizs-környéki békék értelmében 1920-ban Romániához csatolták. 1940 júniusában a Szovjetunió megszállta a területet. A kommunista birodalom széthullása után, 1991-ben önálló állammá vált.)

A dokumentum arra is kitér, hogy az erdélyi Párva község csatlakozik azokhoz a moldovai településekhez, amelyek hasonló határozatokat fogadtak el a Romániával való egyesülésről. 

Az elmúlt négy évben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 székely önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

E határozatok mindegyikét megtámadták a székelyföldi megyék prefektusai, és érvénytelenítették a bíróságok arra hivatkozva, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket a határozat elfogadásakor. Kíváncsian várjuk, hogy most, amikor

egy román falu konkrétan egy szomszédos állam létjogosultságát vonja kétségbe, 

mit lép a törvényességre oly hiperérzékeny román közigazgatás.