Román képviselők kezdeményezték március 15-e megünneplését - az RMDSZ leszavazta

Mert csak. 

Történt, hogy a Marosvásárhelyhez közeli Koronkán 

különböző román pártok és az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselői közös indítványt nyújtottak be március 15-e megünnepléséről. 

Sőt, az indítványban arra is hivatkoztak, hogy  2018. február elsején volt huszonhárom éve annak, hogy az Európa Tanácsban aláírták a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, így a közös megemlékezés még inkább szimbolikus jelentőségű lehetne. 

Remek kezdeményezés, amelynek elfogadása nyilván semmilyen nehézségbe nem ütközhet - gondolhatnánk. És mekkorát tévednénk!

AZ RMDSZ képviselői ugyanis fogták magukat

és jól leszavazták a javaslatot. 

Döntésük indokáról nincs hír, ám aligha nyúlunk mellé, ha azt a faék-egyszerűségű logikát látjuk mögé, hogy egyszerűen azért buktatták el a kezdeményezést, mert az nem tőlük, hanem legfőbb politikai riválisuktól, az EMNP-től érkezett. 

Tehát, vegyük át még egyszer: adott egy elképzelés, amely 

egyszerre szolgálná a magyar nemzeti öntudat erősítését és a magyar-román megbékélést, és amelynek indoklásában román képviselők hivatkoznak a nemzeti kisebbségek védelméről szóló egyezményre.

Majd erre a fehér hollónál is ritkább alkalomra a legnagyobb magyar párt kerek-perec nemet mond. 

A történetet még abszurdabbá teszi, hogy tavaly december elsején Erdély elcsatolásának román ünnepén 

az önkormányzat pénzéből szerveztek megemlékezést, amelyre személyesen az RMDSZ-es polgármester, Takács Szabolcs írt meghívót. 

A román képviselők ezt a gesztust szerették volna viszonozni. De nem tudták, 

mert a magyar képviselők többségét ez az egész nem érdekli.