Akadozik a külföldi magyarok választási regisztrációja

Véletlen lenne?

Szabó János, a Londoni Jobbik Baráti Kör szervezője kérdésünkre elmondta, az utóbbi napokban többen is jelezték számára, hogy nem sikerült az átjelentkezésük, a honlap hibát jelzett annak ellenére, hogy minden esetben pontosan követték a kitöltési útmutatót. Nem specifikus esetekről van szó, próbálták ügyfélkapuval illetve anélkül, sőt többféle internetes böngészőt használva is, ám az eredmény ugyanaz volt. De nem csak Angliából, Németországból, Írországból illetve Ausztriából is érkeztek panaszok a rendszert illetően.



Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke szerint minimum aggályos, hogy a honlap hibásan működik. 

"Az országgyűlési választásokon való részvétel minden magyar állampolgár alkotmányos joga, elfogadhatatlannak tarjuk, hogy a kormány által üzemeltetett elektronikus felületek működése kívánnivalót hagy maga után, ezzel esetlegesen korlátozva bárkit is szavazatuk leadásában. Felszólítjuk az illetékeseket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az eseteket és orvosolják a működési rendellenességeket."

A 4 évvel ezelőtti választások alkalmával is tapasztalhatóak voltak ilyen és ehhez hasonló fennakadások, de a visszajelzések száma alapján most nagyságrendekkel gyakoribb a probléma előfordulása.

"A Jobbik kormányra kerülése esetén a voksok leadásának megkönnyítése érdekében ezen a területen is változásokat léptetünk életbe, kiterjesztjük a levélben a szavazás lehetőségét a külhoni mellett a külföldön élő magyarok számára is, illetve bevezetjük a világ több országában jól működő és bizonyítottan hatékony elektronikus szavazás intézményét. A Jobbik évek óta szorgalmazza ezen lépéseket, számtalan alkalommal szólalt fel az ügyben, sőt két határozati javaslatot is benyújtottunk de rendre lesöpörték az asztalról a kezdeményezésünket."

- emlékeztetett Szávay.


Kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Választási Iroda részére is, nevezetesen:

- Meg tudja erősíteni a kapott értesüléseinket, valóban fennáll a probléma?
- Mi lehet ennek az oka?
- Naponta hányszor ellenőrzik a honlap zavartalan működését?
- Tesztelték a rendszert különböző típusú böngészőkkel illetve platformmal, gondolunk itt mobiltelefonra illetve tabletre?
- Milyen gyakran frissítik illetve módosítják az oldalt, és ez mennyire befolyásolja az elérhetőségét?


Mindössze egy egysoros választ kaptunk, mely szerint "Köszönjük a bejelentését, a hibát ismerjük, dolgozunk az elhárításán, visszajelzünk, ha használható lesz ismét."
Mindenesetre több mint érdekes, hogy a sok millió forintból fejlesztett és karbantartott, az ország jövője szempontjából egyik legfontosabb honlap nem működik megfelelően. Tudvalevő, hogy a Fidesznek a minél alacsonyabb részvétel lenne jó, különösképp a külföldön élő "kalandozó" magyarok tekintetében, reméljük valóban pillanatnyi technikai probléma és nem valami más áll a háttérben. 

Frissítés: cikkünk megjelenését követően be is fejezték a karbantartást...

Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Választási Iroda Kommunikációs és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője e-mailben tájékoztatott minket, miszerint az oldalon karbantartást hajtottak végre, ezért nem üzemelt megfelelően, viszont most már zavartalanul működik, de egyébként folyamatosan ellenőrzik a honlap működését. Bízzunk benne hogy több khm...karbantartás nem történik a határidő lejárta előtt."

Szathmáry-Király Gábor