Hófúvás és újabb havazás - nem enged a tél

Az időjárás egyértelműen beavatkozik a választásokba. Hátrább az agarakkal!

Hat megyében - Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Veszprémben, Somogyban és Baranyában - nehezíti hófúvás a közlekedést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Ezekben a megyékben csütörtökön akár óránként ötven kilométeres széllökések is lehetnek, ezért arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról.
    
A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön legfőképp a Dunántúlon várható számottevő havazás, ott napközben 5-15 centiméteres friss hóréteg is kialakulhat - írták. 
    
Az utakról a havat a visszahordás veszélye nélkül csak a viharos széllökések befejeztével tudja eltakarítani a közútkezelő. A társaság szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni - közölték.
    
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

Néhány megyére csütörtökre is figyelmeztetéseket adtak ki

A havazás, illetve hófúvás veszélye miatt néhány dunántúli megyére csütörtökre is figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: havazás legfőképp a Dunántúlon várható. A szerda éjjeli órákig mintegy 5-10 centiméter, csütörtök estig további 5-15 centiméter friss hóréteg alakulhat ki. A nagyobb mennyiség főként a délnyugati tájakon, valamint a 200-300 méternél magasabban fekvő területeken valószínű.
    
A havazás veszélye miatt Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    
Másutt a hó mellett síkvidéken havas eső, helyenként eső is várható. A hajnali órákban az Alföld déli részén helyenként ónos eső is előfordulhat - jegyezték meg.
    
Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok általában mínusz 2 és plusz 5 Celsius-fok között alakulnak, de a Tiszántúlon plusz 5-7 fok is lehet.
    
A jelenlegi előrejelzés szerint pénteken, a nap első felében még többfelé havazhat. Aztán a hétvége további részében szárazabb, de egyúttal egyre hidegebb idő várható. Vasárnap a leghidegebb órákban néhol mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, a maximumok pedig országszerte mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakulnak majd.