2018. 02. 22. 12:48

Ugyanazért a munkáért jóval kevesebbet kap egy miskolci, mint egy győri

A Jobbik törvényben tiltaná meg, hogy az állami cégek ugyanazért a munkáért kevesebb bért fizessenek a miskolciaknak, mint a nyugati megyékben élőknek. A párt azt szeretné, ha javaslat mögé valamennyi párt felsorakozna Miskolcon.

Az erről szóló előterjesztést már benyújtotta a Jobbik a városi közgyűlés elé, a javaslatot a jövő heti ülésen tárgyalhatják meg a képviselők, tájékoztatta a sajtó munkatársait Jakab Péter. A Jobbik miskolci frakcióvezetője elmondta, látva az elvándorlás súlyosbodó mértékét, nem várhat tovább a miskolci és a kelet-magyarországi munkavállalók bérének a felzárkóztatása. Ehhez képest – tette hozzá – maguk az állami cégek is hátrányosan megkülönböztetik az itt élőket, amikor ugyanazért a munkáért jóval kevesebbet fizetnek egy miskolcinak, mint egy győrinek. Ezt tiltaná meg a párt, arra kötelezve az állami vállalatokat, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért adjanak.

Mindez beleillik a Jobbik béruniós törekvésébe is, amely európai szinten teremtené meg a bérek felzárkóztatásának lehetőségét. Jakab szerint az elérendő cél az, hogy Kelet-Magyarországon legalább keletnémet bérek legyenek, amihez szükséges a mikro-, kis- és középvállalkozások forráshoz juttatása, és – ahogy azt a miskolci Bosch-dolgozók sztrájkja is mutatja – a multikkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalása.