Czeglédy Csaba jelölt lett

Kijöhet a börtönből a milliárdos sikkasztással vádolt szocialista politikus.

Mint ismert, már több mint 6 milliárdos csalással gyanúsított Czeglédy Csaba a szegedi börtönből akar indulni a választásokon. A Nyugat.hu szerdán megírta, hogy 700 aláírást gyűjtöttek össze neki Vas megye 1. számú, szombathelyi székhelyű választókerületben.

Pénteken 11 órakor ült össze a Vas Megye 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága, és Czeglédy ügyvédje tájékoztatása szerint egyhangúlag úgy döntöttek, hogy hivatalosan nyilvántartásba vették, így Czeglédy Csaba jelöltté vált - írja az Index.hu.

Az ügyészség korábban azt közölte, Czeglédy Csaba képviselő-jelöltségének jogerős nyilvántartásba vételét követően dönthet majd a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő politikus ügyében - közölte szerdán Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg azzal az eltéréssel, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz - közölte az ügyészség. 

A választási bizottság elsőfokú határozata ellen a névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet fellebbezést nyújthat be.

Az NVB döntése után Czeglédy jogi képviselője kérte, hogy a döntésről szóló iratot azonnal faxolják el a büntetésvégrehajtásnak, ezt azonban az NVB nem tette meg, helyette a jogi képviselőnek adták át, aki így saját maga fogja azt faxolni.

Már kilenc iskolaszövetkezet ügyében nyomoznak Czeglédy Csaba ellen

Szanka Ferenc közölte, a főügyészség a határozatával elutasította Czeglédy Csaba panaszát, amely "a nyomozóhatóság folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása során közölt és módosított gyanúsítás ellen irányult".A pénzügyi nyomozók csütörtökön folytatólagosan gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát. A nyomozóhatóság módosította a gyanúsítottal közölt tényállást, így összesen kilenc iskolaszövetkezet keretében, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsította meg.