Elítélték a Quaestor-ügyben tényfeltáró riportot készítő N1TV-t

A szerkesztők az utolsó napos kifizetések után nyomoztak.

Lapunk információi szerint a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint az online televízió megsértette Orbán Viktor egykori elnöki tanácsadójának, majd a Quaestor kommunikációs igazgatójának, B. Gyöngyinek és férjének, M. Csaba Eleknek személyiségi jogait akkor, amikor a Quaestor-botránnyal kapcsolatban oknyomozó riportot készítettek úgy, hogy abban ők is szerepeltek.

A 2016 októberében készült, „Titkos QUAESTOR-lista – akik tudhattak valamit” című tényfeltáró anyagban nyilvánosságra hozták azt a titkos listát, amelyen azok neve szerepel, akik a bedőlés napján vették ki pénzüket a Quaestorból. Ismert, a közvélekedésben élő gyanú szerint a bedőlés előtti hirtelen megugrott számú kifizetésekhez az érintettek fülest kaphattak, így végül csak azok pénze ragadt bent, akiknek nem voltak megfelelő kapcsolataik.

A műsor akkori leírása szerint a bemutatott dokumentumokból kiderült, hogy bennfentes információkkal rendelkezett a Fidesz egykori tanácsadójának férje, és a Legfőbb Ügyészség korábbi sofőrje is, akik így időben vehették ki pénzüket.

A riportban viszont – ami az ítéletnek megfelelően mára elérhetetlenné vált- a bíróság szerint B. Gyöngyi hozzájárulása nélkül jelentek meg interjúfelvételek, férjének pedig amiatt volt jogi kifogása, mert ő is szerepelt azon a listán, amit a tévé nyilvánosságra hozott, és ami a Quaestor bedőlése előtti utolsó kifizetésekről tartalmazott neveket.

Ezzel a Fővárosi Törvényszék szerint megsértették a magántitokhoz és személyes adatok védelméhez való jogát attól függetlenül, hogy mi volt a pénzzel, és történt-e ilyen kifizetés.

A televíziónak így közel másfél millió forint sérelemdíjat kell fizetnie a házaspárnak azért, mert a gyanús kifizetéseket követő oknyomozó riportjukban a Törvényszék szerint jogsértő módon szerepeltek.