2018. 02. 26. 16:48

Lapszemlét és kínos magyarázkodást tartott Ujhelyi István a bíróságon

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 291-es tárgyalójában folytatódott a Sneider Tamás és az Ujhelyi István közötti per, amelyet az Országgyűlés alelnöke indított a szocialista EP-képviselő ellen.

A per tárgya az, hogy a szocialista politikus „maffiaszerű skinhead-mozgalmárnak” nevezte Sneidert, aki ezt kikérte magának, majd jogi útra terelte a rágalmat.

Ujhelyi István (MSZP) a bíróság szabályszerű idézésére megjelent, ám a tárgyalás elején sietve kijelentette, hogy nem kíván vallomást tenni. Védője aztán olyan barokkos körmondatokba kezdett, amelyet a tárgyalóteremben helyet foglaló érdeklődők mellett a tárgyalást vezető bírónő is meglepődve hallgatott.

A vádlottak padján ülő szocialista képviselő ügyvédje az ügy szempontjából fontosnak tartotta azt hosszasan elemezni, milyen becenévvel illették a 90-es évek elején Sneider Tamást, illetve milyen zeneszámokat hallgatott 30 évvel ezelőtt. A Jobbik alelnöke türelemmel válaszolt a kérdésekre, de a vádlott jogi képviselőjének kérésére még a "skinhead" kifejezést is megpróbálta értelmezni, hozzátéve, hogy ez talán nem az ő feladata.

A tárgyalás során Ujhelyi István is szót kért, egy korábbi véleménye is elhangzott, miszerint a Jobbik-jelenség arról szól, hogy "biznisznácik pár százezer szavazatot összegyűjtenek". Hogy ez mennyire előítéletes, százezreket sértő és valótlan állítás, azt itt és most nem is elemeznénk.

Ujhelyi magyarázkodott

Üde színfolt volt a végtelen időhúzásra berendezkedett védelem részéről, mikor Ujhelyi István (MSZP) hosszasan magyarázta, hogy a "maffia" kifejezést nem úgy értette.

"Ez egy politikai kifejezés, amelyet gyakran használnak politikusokra és pártokra..." - fogalmazott az EP-képviselő, mondandójába beszúrva a zsidók összeírásának témáját is. Az ügyvédje sem adta alább, számos cikket és tanulmányt nyújtott be, amelyek elemezték a skinhead mozgalmakat, de becsatolásra került a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal vezetője által korábban írt jelentés is.

"Ujhelyi elérte amit akart, így az ítéletet már csak az április országgyűlési választások után kell meghallgatnia"

- foglalta össze véleményét Sneider Tamás alelnök.

A vád tárgyává tett tényállításokkal kapcsolatban érdemi információt vagy nyilatkozatot nem sikerült megfogalmaznia a védelemnek, ezért a bíróság berekesztette a tárgyalást, a per április 16-án folytatódik.

K.T.