A kamupártoknál csak a Fidesz gyűjti gyorsabban az aláírásokat

Hogyan jön össze pár nap alatt a szükséges aláírás a háttérrel nem rendelkező pártoknak?

A párt vezetője a mélyszegénységben élők, főként romák felzárkóztatásáról és a szavazatvásárlások helytelenségéről beszél abban a néhány videójában, ami fellelhető az interneten. Oldalukon programot is találhatunk, valamint egy hosszú bejegyzést arról, hogy a KÖSSZ miért is nem kamupárt.

Ebben a bejegyzésben még ki is emelik, hogy

"ha egy 70 ezer fős választókerületben kell kampányolni, akkor minden a médiától függ, mert lehetetlen ennyi emberrel személyes kapcsolatot kiépíteni."

Majd arról értekeznek, hogy nekik nincsen médiájuk és lehetőségük arra, hogy ilyen formában megjelenjenek. Ezek után érdekes fordulat, hogy Újpesten a 11-es országgyűlési egyéni választókerületben, ahol 100 ezer felett van a választóképes lakosság száma a KÖSSZ jelöltjét, Galyas Istvánt a Fidesz után másodikként vették nyilvántartásba. A párt tehát, amely nem folytatott különösebben kampányt, nincs helyi alapszervezete, se plakátjai, se aktivistái három nap alatt összegyűjtötte a jelöltállításhoz szükséges 500 aláírást, gyorsabban, mint a Demokratikus Koalíció vagy a Jobbik (sőt az LMP még mindig küszködik vele).

Egy magánszemély feljelentést tett a Helyi Választási Bizottságnál, mert arra gyanakszik, hogy a párt törvénytelenül szerezte aláírásait. Ezt támasztja alá az is, hogy az íveken több, már elhunyt személy is szerepelt. Arra, hogy honnan juthatott a párt adatbázishoz, a jelölt személye ad magyarázatot.

Galyas István neve ugyanis nem új keletű a politikai kalandorok körében. 2011-ben elindult a hajdúszoboszlói-püspökladányi időközi parlamenti választásokon, de nem sok sikerrel, 3,5 százalékot kapott. Aztán a 2014-es újpesti időközi választáson is jelöltette magát, akkor is összeszedte az 500 ajánlást, végül 10 szavazatot kapott, később Tapolcán is megmérettette magát, ahol szintén nem ért el nagy sikereket. A legnagyobb dobása azonban Budapest főpolgármesteri címéért való indulása volt, ahol az utolsó pillanatban adta le a jelöltségéhez szükséges 6400 aláírást. Akkor azt állította, azért nem kampányolt, hogy a politikai ellenfelek ne akadályozzák az indulásban, de már ekkor gyanús volt, hogyan sikerült egy ismeretlen embernek támogatók és kampány nélkül megszereznie a jelöltséghez szükséges aláírásokat.

A most feljelentést tett férfi két opciót tart elképzelhetőnek arra, hogy az adatbázisok honnan kerülhettek a KÖSSZ jelöltjéhez. Az egyik szerint, mivel Galyas 2007 és 2010 között az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke volt, az adatbázisok még innen származhatnak, ez magyarázatot adna arra is, hogy miért szerepeltek halottak nevei az íveken. A másik verzió szerint elképzelhetőnek tartja azt is, hogy mivel a férfi munkahelyeként a Hit Rádió van megjelölve, a Hit Gyülekezete révén juthatott hozzá a nevekhez.

A férfi nem csak a Választási Bizottságnál tett bejelentést, de a rendőrségre is benyújtotta feljelentését személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt, az alábbiakra hivatkozva:

  • A KÖSSZ nevű párt egy korábban ismeretlen politikai tömörülés, Budapest IV. kerületében alapszervezettel nem rendelkezik.
  • Az ajánlásokat szokatlanul gyorsan, más, komolyabb beágyazottságú, országos lefedettségű, parlamenti pártok (DK, LMP, Jobbik) jelöltjeinél is gyorsabban szerezték meg.
  • Az 500 érvényes ajánlás összegyűjtése egy OEVK-ban még a parlamenti pártok és az olyan országos ismertséggel rendelkező pártok, mint a Munkáspárt vagy a Momentum számára is komoly kihívást jelentenek; következésképp fizikai képtelenség, hogy a polgárok számára ismeretlen KÖSSZ nevű párt törvényes módszerekkel jutott volna az aláírásokhoz mindössze 3 nap leforgása alatt.
  • Tudomásomra jutott, hogy a nevezett személy által benyújtott ajánlások közt több, már elhunyt állampolgár adatai is szerepeltek, feltehetően az adatbázis pontatlansága miatt. Leginkább itt érhető tetten a szándékos bűncselekmény gyanúja, ugyanis teljes képtelenség, hogy halott személyek támogató aláírást adnak egy ismeretlen jelöltnek.
  • A párt, illetve a jelölt nyilvános kampánytevékenységet Újpesten és a 11. OEVK-hoz tartozó Észak-Angyalföldön nem folytatott, aktivistáikat nem lehetett látni, nyilvános közterületen nem gyűjtöttek ajánlásokat. Az elmúlt négy évben semmilyen kampánytevékenységet nem végeztek sem országosan sem a választókörzetben.
  • A párt internetes jelenléte annyira csekély, hogy az egész országban mindössze 663 fő követi a facebook oldalukat. Könnyen belátható, hogy nincs és soha nem is volt 500 szimpatizánsuk Újpesten és Észak-Angyalföldön.
  • Nevezett személy 2014-ben elindult az időköszi országgyűlési választáson is, de mindössze 10 szavazatot kapott. Életszerűtlen, hogy egy jelölt 500 érvényes ajánlást szerez, de később csak 10 szavazatot kap a választópolgároktól.
  • Korábbi választások alkalmával a sajtóban is több cikk jelent már meg Galyas Istvánról, hogy ajánlásait gyanús módon szerezte.
  • A rendelkezésre álló nyilvános és a sajtóban is megtalálható adatok szerint nevezett személy korábban az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke volt 2007 és 2010 között, amely szervezetnek működése köztudottan súlyos bűncselekményekkel terhelt, így feltételezhető, hogy nevezett személytől – mint ennek a (bűn)szervezetnek a korábbi tisztségviselőjétől – sem áll távol a törvények kijátszása.
  • Az ajánlásokat feltehetően másik jelölőszervezettől, vagy korábbi adatbázisok törvénytelen felhasználásával szerezte meg.
  • A tudomásunkra jutott információk szerint nevezett személy a Hit Gyülekezetének tagja, mely „egyház” az elmúlt két évtizedben többször is keveredett választási csalás, kopogtatócédulákkal és támogató ajánlásokkal való visszaélés gyanújába. Könnyen elképzelhető, hogy az elkövető birtokában lévő adatbázis a Hit Gyülekezetétől származott. Ezt a megindítandó nyomozás kell, hogy felderítse.

Hasonló okok miatt egy másik párt, a Közös Nevező ellen is bejelentést tettek a Helyi Választási Bizottságnál, mivel ezen párt jelöltjének, Mónus Katalinnak is elképesztő gyorsasággal gyűltek össze a jelöltséghez szükséges aláírások, annak ellenére, hogy a pártról eddig semmit nem lehetett hallani, sem jelöltjeik, sem programjuk, sem vezető személy nincs feltüntetve a honlapjukon.

A gyanús jelöltségekkel kapcsolatban kerestük a Helyi Választási Irodát, hogy megtudjuk bennük nem keltett-e gyanút, ezen pártok gyors aláírásgyűjtése, de kérdéseinkkel a jegyzőhöz irányítottak minket, akit cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Nem állította meg a szigorítás a kamupártokat - válogasson kedvére!

A négy évvel ezelőtti országgyűlési választás óta 116 pártot jegyeztek be a bíróságokon, és ebből eddig csak egyet töröltek a nyilvántartás szerint. 2010 és 2014 között 51 pártot alapítottak, így a mostani pártalapítási hullám az 1990-es évek első fele óta példátlan.A kamupártokat az anyagi haszonszerzés vagy a realitások talajától való elrugaszkodottsággal párosuló szent őrület motiválhatja.