Die Presse vendégszerzője: „Orbán nem legyőzhetetlen”

A hódmezővásárhelyi vereség álmatlan éjszakákat okozott a kormányfőnek.

Az újságíró szerint az eredmény súlyos következményekkel járhat a közelgő parlamenti választásokra nézve. A magyar kormány problémába ütközött, és Orbánnak néhány álmatlan éjszakát hozott – írta Csekő. Hozzátette: a kormány számára mindez a lehető legrosszabb időben, a parlamenti választások előestéjén, az ellenzék ugyanis hirtelen visszatért a versenybe.

Csekő szimbolikus jelentőségűnek nevezte az ellenzéki győzelmet. Szerinte a választási eredmény, amelyet egy közvélemény-kutató intézet se tudott megjósolni, azt jelenti, hogy

Magyarországon nagyon sok a „rejtett szavazat”.

Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a Fidesz minden felmérés alapján toronymagasan vezet, azonban a kormánypárt körüli korrupciós botrányok, illetve az éjjel-nappal futó, az adófizetők pénzéből finanszírozott lejáratókampányok a bevándorlók és menekültek ellen, mind azt eredményezték, hogy sok magyar inkább megtartja magának a véleményét, és a leginkább esélyes jelöltet támogatják a Fidesz ellen, tekintet nélkül a politikai színre.

Csekő kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi időközi választás új lendületet adott, ami jelentős nyomást gyakorol mind a kormányra, mind pedig az ellenzékre.

Múlt vasárnap óta egyértelmű: Orbán nem legyőzhetetlen

– szögezte le a Die Pressében megjelent cikkében. Az is megjegyezte, hogy a magyar ellenzék számára a választási eredmény mindenek felett reményt jelent.

A pártok, amelyek közül néhányan továbbra is megosztottak, egyesítve erejüket versenyképesek lehetnek az országgyűlési választásokon. De Csekő arra figyelmeztetett, hogy ehhez az egyes választókerületekben közös jelölteket kell állítani a Fidesz ellen. Aki nem csatlakozik, gyorsan a Fidesz választási segítőjévé válik – vélekedett.

A szabadúszó újságíró úgy látja, hogy a 2014-es internetes adó elleni tömeges tiltakozások óta először áll az Orbán-kormány óriási nyomás alatt. Abban az időben a miniszterelnök visszavonta a törvényjavaslatot. A jelenlegi helyzet azonban most kockázatosabb Orbán számára, mert a közelgő választásokon a legkisebb hiba is megbosszulja magát.