"Ennél már az is jobb, ha nem jönnek el" – nem tárgyalt a kínos családi ügyekről a bizottság

Szilárd nem engedte.

Szerdán összeült a "parlament legfontosabb bizottsága", Németh Szilárd és kormánypárti társai ezúttal nem futottak ki a teremből, hanem végigülték az ülést. Igaz, annak csak a rövidített változatát.

Arról ugyanis hallani sem akartak a fideszes politikusok, hogy a szakszolgálatok vezetői előtt szóba kerüljön a Tiborcz István cégéről, az Eliosról készült jelentés, az egyszerűsített honosítás során az országba érkező 5-6 ezer posztszovjet bűnöző, a Gorka Sebestyén-ügy, illetve a temesvári embercsempészközpont.

Németh Szilárd az általa kitalált napirendet szavaztatta meg a kormánypárti többséggel, amiben csak 3 pont szerepelt. Tóth Eszter Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettes jelöltjének a meghallgatása, egy nemzetbiztonsági szolgálatokhoz érkező panasz, illetve a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek megtárgyalása.

A testület fideszes alelnöke akkor is hajthatatlan volt, amikor az LMP-s Demeter Márta kért volna szót, és továbbra is úgy ítélte meg, hogy Szél Bernadett Soros embere, így a migrációval kapcsolatos pontok tárgyalásán továbbra sem vehet részt, azonban ami a Fidesznek fontos (lásd: mentesítés), azon mégis ott lehetett az ellenzéki képviselő, biztosítva a határozatképességet.

Németh szerint egyébként az 50-es, 60-as éveket idézte az, hogy a jobbikos Mirkócki Ádám arra kérte őt, kérdezze rá az Alkotmányvédelmi Hivatal jelenlévő vezetőinél Szél Bernadett átvilágítására, hogy ez a bohózat véget érjen a testületben. A fideszes természetesen ennek nem tett eleget.

Ezután a bizottság zárt ajtók mögött tárgyalt a Fidesz által kierőszakolt napirendről.

Nincs sok mondanivalóm. Szekunder szégyent éreztem a fideszes politikusok helyett is - fogalmazott az ülést követően rögtönzött sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, hozzátéve:

"Nem gondoltam volna, hogy a néhány héttel ezelőtti eseményeket sírom vissza, mert ennél már az is jobb, ha nem jönnek el".

A jobbikos politikus úgy fogalmazott: Németh Szilárd a nap bármely órájában képes felülírni az Alkotmányvédelmi Hivatalt, annak vizsgálatait és döntéseit. Úgy látja, hogy borzasztóan kellemetlen az a szolgálatok számára, hogy a "munkájukat valaki egy másodperc alatt felülírja".