Közel tizenegyezer lakóingatlant kellet értékesíteni bedőlt hitel miatt

A legtöbb ingatlant a Nemzeti Eszközkezelő vásárolta meg, több mint 6300-at. Az adósok maguk 2219 ingatlant adtak el, a hitelintézetek pedig 2318-at.

A legtöbb fedezetértékesítés Budapesten és Pest megyében történt, 1124, illetve 1448 darab. Az eszközkezelő a szegényebb térségekben volt a legaktívabb: sok lakást vásárolt Szabolcsban, Hajdú-Bihar és Borsod megyében. A bankok a fővárosban és Pest megyében árvereztették el a legtöbb ingatlant.

A hitelintézetek egyre keményebben lépnek fel a nem fizető adósokkal szemben. Tavaly több mint kétszer annyi lakást árvereztettek el, mint 2016-ban, és kilencszer annyit, mint 2015-ben, de Veszprém megyében például negyvenszer annyi kényszerértékesítést kezdeményeztek tavaly, mint két évvel korábban - olvasható a gazdasági napilapban.

Elkapkodták a CSOK bevezetését, ez is feljebb nyomta az ingatlanárakat

Az RTL Klub készített riportot a CSOK és az ingatlanárak emelkedésének összefüggéséről. A GKI Gazdaságkutató jelentése szerint az építőipar nem tudott alkalmazkodni a családtámogatási rendszerhez, mert a kormány előzetes egyeztetés nélkül, kapkodva vezette be azt, ez pedig elősegítette az ingatlanárak növekedését.A GKI részéről Molnár László arról beszélt a csatornának, hogy a fiatal házasoknak, az egy-két gyerekeseknek nehezült meg a lakáshoz jutás.