Lázár nem kíván beleszólni a Nemzetbiztonsági bizottság körüli balhéba

Tizenhétszer mondta ki Soros György nevét.

Lázár János a végrehajtó hatalom tagjaként nem kíván beleszólni a Nemzetbiztonsági Bizottság körüli botrányba. Mint ismert, a plénum kormánypárti tagjai bojkottálják a bizottság munkáját, Németh Szilárd Fidesz-alelnök, egyben a bizottság alelnöke pedig annak ellenére minősítette Szél Bernadett LMP-s képviselőt nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy a politikus asszonyt a Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal átvilágította, és nem tárt fel biztonsági kockázatot.

A 110. Kormányinfón ezért lapunk megkérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki a hírszerzést felügyelő Információs Hivatalt is felügyeli, akár ő, akár Pintér Sándor kíván-e nyomást gyakorolni a kormánypárti képviselőkre annak érdekében, hogy helyreálljon a bizottság munkája. Lázár János válaszában kijelentette, ő ettől szeretne „távol maradni”, a végrehajtó hatalom tagjaként pedig nem is teheti meg, hogy a törvényhozás tagjaira nyomást gyakorol.

Emlékeztettük a minisztert arra is, két hete az Elios-ügyet vizsgáló OLAF-ellenőrök elfogulatlanságát kétségbe vonta. Lázár János jelezte, szeretnék elérni, hogy a vizsgálatokat ne a vizsgált tagállam állampolgárai vizsgálják, mert bármikor kiderülhet, hogy az ellenőr elfogult, és a jelentés elveszti hitelességét. Mikor emlékeztettük, hogy a négyes metrót vizsgáló OLAF-stáb öt tagjából négy ugyancsak magyar állampolgár volt, a miniszter azt válaszolta, hogy ez általánosságban is igaz: a magyar ellenőrök vizsgálják például a bolgár beruházásokat! Lázár nem reagált arra a felvetésre, hogy tavaly, a négyes metróval kapcsolatos ügyben fel sem vetődött a fideszes poltikusok részéről az elfogultság vádja az ugyancsak magyar ellenőrökkel kapcsolatban.

Azt is megkérdeztük Lázár Jánostól, hogy van-e adata arról, a vizsgált 35 közvilágítási korszerűsítési program esetében hány polgármester élt az OLAF-levélre adott 20 napos észrevételezési lehetőséggel. A miniszternek erről nem volt adata, de azt hozzátette, az Európai Bizottsággal (EB) folyó ügyben a Magyar Állam először az önkormányzatok álláspontját kérdezi meg, ez alapján fog megszületni az EB számára adandó válasz.

A 110. Kormányinfón Lázár János egyébként tizenhétszer ejtette ki Soros György nevét.