"Nincs arról szó, hogy Bécsben ne tudnák elképzelni az életet Orbán Viktor nélkül"

Szijjártó-Kneissl találkozó: a kormánymédia barátságról, az osztrák sajtó távolságtartásról ír.

A konzervatív, kormányközeli Die Presse budapesti tudósítója, Boris Kálnoky óvatosan fogalmazott cikkének címében, mikor „távolságtartóan barátságosnak” értékelte Karin Kneissl osztrák külügyminiszter budapesti látogatását.

Kálnoky szerint Kneissl elsősorban konkrét ügyeket hangsúlyozott, ennek pedig az az üzenete, hogy Bécs nem szeretne mindenben Budapest nyomában haladni.

A Die Presse tudósítója felidézte: nagy volt az öröm Budapesten, amikor megválasztották az új osztrák kormányt. A magyarok ugyanis azt remélték, hogy Sebastian Kurz kancellár Orbán Viktorral együtt ki fog állni Brüsszellel szemben, és nem hagyja, hogy a németek diktáljanak. Orbán legszívesebben egyből Budapesten szerette volna látni Kurzot, aki azonban ezt nem akarta, és inkább a magyar miniszterelnök ment Bécsbe.

Kálnoky ugyanakkor hozzátette: Orbán környezetében korábban arról beszéltek, hogy Sebastian Kurz el fog látogatni Budapestre, bár ez továbbra sem történt meg. Helyette Karin Kneissl külügyminiszter érkezett elsőként. A Die Presse tudósítója szerint a budapesti híradás „alulkezelte a találkozót”, csak egy rövid jelentés jelent meg az MTI-ben, amelyben Szijjártó a magyar-osztrák kapcsolat fontosságát hangsúlyozza, és hogy beszéltek a közelgő osztrák EU-elnökségről, amelynek központi témája lesz a szubszidiaritás.

„Ez nem hangzik túlságosan áradozónak, és a találkozó előtti osztrák háttérbeszélgetésen is barátságos távolságtartás mutatkozott”

– írta cikkében Kálnoky. Azt is hozzátette:

„úgy tűnt, mintha próbálnák némileg tompítani az Kurz és Orbán szívbéli jó barátságáról újabban kialakult képet.”

A tervezett témák között szerepelt a közlekedési infrastruktúra, valamint a civil szervezeteket korlátozó magyar politikát illető kritika is. Kneissl nyitott volt az egyeztetések során, mivel az ilyen találkozók dinamikája mindig hozhat meglepetéseket. De nem kerültek elő a sajtótájékoztatón az előre jelzett témák – mutatott rá Kálnoky.

Kneissl burkoltan a korrupcióra célozva (amely miatt az Orbán-kormány tovább gyarapította kétes nemzetközi megítélését) kijelentette: transzparenciára és az osztrák befektetők jogbiztonságára van szükség a gazdasági kapcsolatokban. Kálnoky a tudósításában itt félreérthetetlenül fricskát nyomott az Orbán-kormánynak, amikor megjegyezte:

„ez úgy hangzik, mintha Magyarországon ez kétséges lenne.”

Beszólt a magyar kormánynak az osztrák külügyminiszter

Kérdésre a csütörtöki találkozón Karin Kneissl külügyminiszter a magyar kormány kedvenc témájával, a migrációval és az ENSZ démonizálásával kapcsolatban is bevitt egy gyomrost a vendéglátóinak, amikor arról beszélt, hogy Ausztriában nem mindennapi téma a migráció, és nem szabad általánosítani. „Ausztria megkülönbözteti a legális és az illegális migrációt” – jelentette ki Kneissl.

„Mindazonáltal, a szubszidiaritás az EU és a tagállamok közti kompetenciák megosztását jelenti. Ausztria és Magyarország is inkább kevesebb, mintsem több kompetenciát akar Brüsszelnek átadni. Ebben lehet megegyezés”

– írta a Die Presse tudósítója.

Szerinte azonban láthatóan nincs arról szó, hogy

Bécsben ne tudnák elképzelni az életet Orbán Viktor nélkül.

Kálnoky hozzátette: a háttérbeszélgetéseken az osztrákok a közelgő választásokkal kapcsolatban azt mondták, hogy természetesen fontos a stabilitás. Kálnoky utolsó gondolata azonban továbbmegy, és több, mint sokatmondó. A Die Presse tudósítója úgy fogalmazott:

„a stabilitás ugyanakkor stagnáláshoz is vezethet, akkor pedig egy hipotetikus hatalomváltás adta új lendület pozitív is lehet.”

Csütörtökön az Alfahíren is idéztük a Die Presse egy másik cikkét, amely szintén azt igazolja, hogy a magyar kormány túlértékeli az osztrák kormánnyal való kapcsolatát. A lap külpolitikai rovatvezetője, Christian Ultsch azt írta:

Sebastian Kurz nem akar Orbán Viktor és a visegrádi államok által sarokba szorulni.