Kifulladt a CSOK? Egyre nehezebb eladni az új lakásokat

Fél évre nőtt az új építésű lakások átlagos értékesítési ideje Budapesten, ezzel megfordultak az értékesítési mutatók, most vidéken kelnek el gyorsabban a lakóingatlanok - írja a pénteki Világgazdaság az Ingatlan.com adataira hivatkozva.

Budapesten egy év alatt 120 napról 183 napra, a megyei jogú városokban pedig 126-ról 166 napra nőtt egy-egy lakás eladási ideje. A legkisebb volumenű a növekedés a többi város kategóriájában, ahol idén 36 nappal kell több egy-egy tranzakció létrejöttéhez: itt 165 nap alatt kelnek el az új építésű lakások.
 
A gazdasági napilap cikke ismerteti, hogy három-négy hónappal, de

egyre többször már akár fél évvel is módosul egy-egy lakónegyedprojekt ütemezésének eredetileg tervezett határideje.

Miközben a fejlesztők a kivitelezőkre várnak, egyre többet kell várni a vevőkre is, az újlakás-piaci időszámítás egyelőre nem terjed tovább a kedvezményes áfa lejáratának 2019. év végi határidejénél. 

Most már mindenki a meghosszabbításról szóló döntésben bízik. Ezt jelzi, hogy

gyakorlatilag teljes egészében hiányoznak a kínálatból a 2020-ra vagy későbbre ütemezett új lakások.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lappal közölte, tavaly ilyenkor már javában hirdették a fejlesztők a 2019-es átadású ingatlanokat, vagyis időarányosan már ott kellene lennie a kínálatban több száz, két év múlva használatba vehető lakásra.