Országos választási csalás: kampányközpontokká alakította a Fidesz az önkormányzatokat

Már a látszatra sem adnak. 

Ezúttal a XVII. kerületből érkezett jelzés, hogy a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati ügyintézője, Lambert Krisztina

Horváth Tamás fideszes alpolgármester megbízásából Dunai Mónika kormánypárti jelöltnek aláírásokat gyűjtögetve jár fel-alá az önkormányzati épületekben.

A nyilvánvaló választási csalást az Indexnek írta meg egy neve elhallgatását kérő olvasójuk. A portál megkereste a rákosmentei önkormányzatot is, ám egy hét elteltével sem kaptak semmilyen választ, ami lényegében beismerő vallomásnak tekinthető. 

Múlt héten írtunk arról, hogy a

Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai járták a várost, hogy fideszes ajánlásokat gyűjtsenek.

Miután e lelkes kampánytevékenységet munkaidőben végezték, az önkormányzati cég tartozott némi magyarázattal. Végül azt tudták kiizadni, hogy alkalmazottaik "szabadságot kaptak" és "szabadidejüket áldozták" arra, hogy a kormánypártnak segítsenek. 

Az önkormányzati cég alkalmazottai munkaidőben gyűjtötték az aláírásokat a fideszes jelöltnek

A cég három alkalmazottjától az MSZP helyi szervezetének tagja, a korábbi alpolgármester, dr. Mokrai Mihály próbálta megtudni, hogy miért munkaidőben végzik az aláírásgyűjtést, de azok válasz helyett menekülőre fogták.Pedig a lap későbbi értesülései szerint nem lett volna nehéz a válasz. Állítólag a városi cég alkalmazottai (utólag?)

Hasonló történetről érkezett hír Szécsényből is, ahol a város alkalmazottainak és a közunkásoknak 

nem csak aláírniuk kellett a Fidesznek, de a sajátjuk mellé továbbii négy szignót is kötelező volt szerezniük. 

A visszaélést leleplező ATV  szerint Szécsény környékén más településeken és munkahelyeken is osztották a kormánypárt íveit a megfélemlített alkalmazottaknak.

Közmunkások és önkormányzati alkalmazottak gyűjtik a Fidesznek az aláírásokat Szécsényben?

Az ATV információi szerint kötelező volt aláírniuk a Fidesz íveit a Nógrád megyei Szécsény önkormányzati dolgozóinak, sőt sajátjuk mellett plusz négy szignót is gyűjteniük kellett. A párttagságát az országgyűlési választásokig szüneteltető fideszes polgármester szerint nem kötelező aláírni, de örül, ha valaki ezt megteszi.

Szentendrén az önkormányzat kulturális és köznevelési referense bukott le egy véletlenül ellenzéki képviselőnek is megküldött e-mail miatt, hogy

fideszes aktivista csoportokat szervez a városban.  

Nyilvánosságra került levelek: tisztviselőket is befoghattak a Fidesz-kampányba

Hétfő délután Fülöp Zsolt önkormányzati képviselő, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) képviselője e-mailt kapott az Önkormányzati Hivatal egyik munkatársától, Kozma Krisztina kulturális és köznevelési referenstől.A TESZ Facebookon nyilvánosságra hozott beszámolója szerint viszont a levél tartalma se nem kulturális, se nem köznevelési nem volt.

A helyi választási bizottság ezt az eljárást szabálytalannak is minősítette, igaz a fideszes polgármester felelősségét alahogy elfelejtették vizsgálni. 

Miért baj ez? 

A törvény tiltja, hogy valaki munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, iskolákban, valamint kórházakban, rendelőkben gyűjtse a választási induláshoz szükséges aláírásokat.

Különösen igaz ez az önkormányzati köztizstviselőkre, akiknek munkájukat szigorúan pártfüggetlenül kell, hogy végezzék.