Isten ajándéka, vagy veszély? Orbán kétszínűsége a sokszínűség kérdésében

Két és fél év telt el csak. 

A korábban a Fidesz kampánystábjában dolgozó, a bukott szocialista miniszterelnököt keményen ekéző "Best of Gyurcsány" videókat készítő Gery Greyhound hívja fel figyelmet "Best of Orbán" nevű tumblr-jén, hogy 2015 júniusában az egyiptomi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján a kormányfő úgy fogalmazott:

"Sosem rejtettem véka alá, és az elnök úrnak is elmondtam, hogy mi hiszünk a kulturális diverzitásban. Mi hiszünk abban, hogy a kultúrák közötti különbözőség a Jóisten adománya, maga a sokszínűség, amit tiszteletben kell tartani"

Ehhez képest idén február 8-án a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén már azt hangsúlyozta:

"A sokszínűség nem érték, a sokszínűség egy tulajdonság. Az érték más, mást jelent, és miután tulajdonság, az egyik tulajdonság és a másik tulajdonság nem sorolandó különböző erkölcsi kategóriába. (...)  Ki kell mondanunk, hogy nem akarunk sokszínűek lenni."

A Habony Művek mocskolódó gépezetének egyik legtöbbet futtatott terméke az egykor szebb napokat látott Mandineren közölt videó, amelyen Vona Gábor "Allahot élteti" - vagyis egyszerűen a muszlim hagyományokat tiszteletben tartva "Allahnak" nevezi Istent egy törökországi beszédében. A fideszes propagandában a Jobbik elnöke ettől az egy szótól vált "iszlamistává". Orbán Viktor 2015-ben még maga is úgy gondolta, hogy 

"amikor egy másik ország, egy másik kultúrához, mondjuk, az iszlám kultúrához tartozó országról beszélünk, akkor mindig a tisztelet hangján beszélünk.”

A "tisztelet hangja" azonban két és fél évvel később a paranoiás gyűlöletkampány felpörgésével halálos bűnné és "árulássá" változott a Fidesz-univerzumban. 

"A kétszínűség vajon érték?"

 - teszi fel a költői kérdést Gery Grayhound