Az ukránok szerint nincs miért aggódniuk a magyaroknak

Köszönjük, így már midnenki megnyugodhat. Vagy nem.

Pavlo Klimkin szerint a nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi eltörlése miatt nem kell aggódniuk sem a kárpátaljai magyaroknak, sem Magyarországnak.

A politikus pénteken ungvári újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről annak nyomán, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta az EBESZ speciális megfigyelő missziójának Kárpátaljára történő telepítését.

"Az ukrán külügyminisztériumban ennek semmilyen indokát nem látják, amit alátámaszt Astrid Thors EBESZ-főbiztos közelmúltban tett kárpátaljai látogatása is" 

- hangoztatta a miniszter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát februárban ért két atrocitásra utalva úgy fogalmazott, 

"egyértelmű az álláspontom, hogy a magyarjaink elleni támadások Oroszország provokációja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálaté (FSZB) vagy valaki másé, ezt feltétlenül kiderítjük". 

Úgy vélte, az Ungváron történteknek az a célja, hogy viszályt szítsanak a nemzetiségek és a két ország között - adták hírül szombaton ukrán hírportálok. 

A magyarellenességet is vizsgálná az EBESZ Kárpátalján

Kárpátalján tájékozódtak két napon át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai speciális megfigyelő missziójának munkatársai, akiket pénteken Ungváron Barta József, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke tájékoztatott az utóbbi időszakban történt magyarellenes megnyilvánulásokról és atrocitásokról.

A külügyi tárca vezetője a nyelvtörvény alkotmánybíróság általi eltörléséről szólva kiemelte, "semmilyen aggodalomra nincs okuk sem a magyarjainknak, sem Magyarországnak, nem kell egy vonulatba helyezniük - ahogy ezt ők tenni szokták - az oktatási törvényt és a nyelvtörvény eltörlését", mert ezek nem egymással összefüggő, egymásból következő dolgok. De következetes az az óhaj, hogy a magyarok számára minden esély meglegyen az önmegvalósításhoz Ukrajnában - mondta.

Pavlo Klimkin elmondása szerint Kijev és Budapest között konstruktív párbeszéd folyik az új oktatási törvényről. Közölte, Ukrajna figyelembe veszi a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását, és ezzel párhuzamosan mind az oktatási tárca, mind a külügyminisztérium felvilágosító tevékenységet folytat a jogszabályt illetően. 

"Minden kedvező feltételt meg kívánunk teremteni az Ukrajnában élő magyar közösség önmegvalósításához, de az ukrán nyelv tudása nélkül ez bonyolult" 

- hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője.