Ugyanaz a cég adja ki a hirtelen felbukkant belvárosi "igazi baloldali" jelölt újságját, mint Lévai Katalinét

Klónozott balos kamujelöltek?

"Bal Pálya" címmel új kiadvány landolt a belvárosi postaládákban. Az "igazi baloldali emberek lapjának" címlapján és hasábjainak nagy részén Bagyó Hilda mosolyog ránk.

Az újság őt ajánlja a baloldali érzelmű szavazók figyelmébe, az MSZP-DK közös jelöltjeként a választókerületben induló gyurcsányista Oláh Lajossal szemben,

aki szerintük "egy hiteltelen párt, bohóc elnökének egy bábja". Az elmúlt egy-másfél évtized hazai politikáját szemlélve ezt nehéz volna vitatni, akárcsak Bagyó kemény kormánykritikus, a korrupciót, vagy az egészségügy helyzetét ostorozó kijelentéseit. 

A hölgy azonban korábban egyáltalán nem tűnt fel a közéletben, még az idei kampányban is most hallani róla először.

Az őt népszerűsítő lap pedig szinte csak színvilágában tér el a 14. kerületben induló Lévai Katalin "Szabad Zugló" című kiadványától.

Nem csak tördelés és betűtípus is, de a tartalom lényegében ugyanaz: kemény MSZP-DK ekézés, némi kormánykritika, nyúlfarknyi bulvárhírek és egy recept (Lévai lapja rakott csirkét, Bagyóé "izraeli salátát" ajánl olvasóinak). 

Sőt, mindkét újság kiadója, Jan Xian Kereskedelmi Kft.

Az alig egy évvel ezelőtt, tavaly januárban alakult cég korábban soha nem utazott a médiaiparban, hivatalosan ruházati kiskereskedelemmel foglalkoznak. 

A két választókerület is meglehetősen hasonló képet mutat: négy évvel ezelőtt mindkettőben a baloldali összefogás jelöltje nyert. Bagyó Hildával ellentétben Lévai Katalin korábban már alaposan megmártózott a politikában: 2003-4-ben a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere volt, 2004 és 2009 között az MSZP európai parlamenti képviselőjeként dolgozott. A szocialisták 2010-es választási összeomlása után azonban lényegében eltűnt a közéletből, és

csak néhány hete tért vissza a teljesen ismeretlen, Lendülettel Magyarországért párt színeiben. 

A volt miniszter indulását sokan úgy értelmezték, hogy célja pusztán baloldali szavazatok megosztása, és a Fidesz győzelmének elősegítése, és ezt nem igazán cáfolták a kormánypárti médiában róla megjelent, alig leplezett pr-cikkek. Bagyó Hildáról jóval kevesebbet tudunk, de nem lenne meglepő, ha a közeljövőben a Habony Művek orgánumaiból értesülhetnénk róla, mennyivel hitelesebb ember, mint bármelyik másik ellenzéki jelölt.