A 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta

A pedagógusok bérrendezésére és szemléletváltásra van szüksége az oktatásnak.

A Jobbik egy választási fogásnak tartja csupán, hogy a KLIK a választások előtt kétezer forinttal kiegészíteni a kezdő pedagógusok bérét.

Amennyiben valóban segíteni akarná a kormány a pedagógusok helyzetét egy hosszútávú, kiszámítható és biztonságos bérrendezést hajtana végre.

Dúró Dóra elfogadhatatlannak tartja, hogy január elseje óta egy kezdő pedagógus bére havonta bruttó 2200 forinttal magasabb, mint a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér Magyarországon.

Dúró Dóra: kampányfogás a pedagógusok kétezer forintos béremelése

Csupán választási kampányfogás a pedagógusok kétezer forintos béremelése - mondta Dúró Dóra, a Jobbik oktatási szakpolitikusa. A párt kormányra kerülése után az oktatási helyzet egészét rendezné a pedagógusoktól a gyarkornokokig.

A képviselő szerint az, hogy ezt most valamennyivel kiegészítik nem segít a problémán és továbbra is hiány várható a szakmában. A kiegészítésre visszatérve pedig igazságtalannak véli, hogy az a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak nem jár, mert azok már nem a KLIK fennhatósága alá tartoznak.

"Pedig a szakképző intézményekben még nagyobb a pedagógushiány, mint a KLIK intézményeiben"

- derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik nem nyilvános tanulmányából, amiben az is szerepelt, hogy Magyarországon a 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta.

A Jobbik szerint teljes szemléletváltásra lenne szükség az oktatásban, a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni, az oktatásra fordított összegnek pedig el kellene érnie a GDP 6 százalékát. Továbbá a párt a pedagógusbérek értékállóságát is biztosítaná azzal, hogy a jelenlegivel ellentétben nem választanák azt el a minimálbér emelkedésétől.