A 15 ezer kínai kötvényesből mindössze 3 akadt fenn a nemzetbiztonsági szűrőn

Nem volt túl szigorú az átvilágítás.

Most a Magyar Nemzet fordult közérdekű-adatigényléssel a Bevándorlási Hivatalhoz, hogy megtudja hány személy akadt fenn a nemzetbiztonsági átvilágításon a kötvényt vásárlók közül.

Az BMH szerint mindössze három magánszemély kérelmét utasították vissza négy év alatt, az érintettek pedig mind kínai állampolgárságúak voltak.

A lap emlékeztet, hogy egyes kelet-ázsiai magyar külképviseleteken kockázatos gyakorlatot folytattak a nemzetbiztonsági szűrés során, mivel nem akarták megnehezíteni az üzletet, amiből nem a magyar állam, hanem a Rogán Antalék által kijelölt offshore cégek gazdagodtak. A nemzetbiztonsági átvilágítás fontos része volt a kérelmezővel folytatott elbeszélgetés a külképviseleteken, ám a legtöbb esetben az igénylők nem beszéltek magyarul és a külképviseleteken kevés olyan magyar diplomata volt, aki birtokában lett volna egy ilyen szintű beszélgetéshez szükséges nyelvtudásnak. Ezért tolmácsokat alkalmaztak, akik nem estek át olyan ellenőrzéseken, mint a diplomaták, így lehetőségük volt a visszaélésekre.

A kínai piacon a Rogán Antal köreihez köthető Hungary State Special Debt Fund kajmán-szigeteki offshore-cég bírt kizárólagos joggal a kötvényforgalmazás területén, így akár több tízmilliárdot is kereshetett az üzleten. Ez az a cég, aminek egyik képviselője hongkongi helikoptertúrát szervezett Habony Árpádnak.

Az egész európai térséget veszélybe sodorhatják a letelepedési kötvények

A két szervezet szerint az egész európai térség szabadságát sodorják veszélybe a magyar letelepedési kötvényhez hasonló konstrukciók.Ilyen, befektetésért állampolgárságot vagy letelepedési jogot ígérő lehetőség legalább tíz európai országban van vagy volt: Ausztriában, Belgiumban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Magyarországon és Svájcban.