A szlovák államfő a kormányt bírálta a megölt újságíró miatt

Az államfő a Jan Kuciak fiatal tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság megoldásáról beszélt egy sajtóértekezleten. Kuciak írásai egyes, Szlovákiában megtelepedett olasz vállalkozók állítólagos kormány közeli kapcsolatairól szóltak.

Kiska szavai szerint a SIS vezetője, Anton Safarik elmondta neki, hogy egyes minisztereket régóta tájékoztattak a csoport ténykedéséről. Részletekbe az államfő nem bocsátkozott. A szlovák hatóságok a múlt héten gyanúsítottként előállítottak hét, a csoporthoz tartozó olaszt, később azonban szabadlábra helyezték őket.

Utolsó, befejezetlenül maradt cikkében Jan Kuciak a dél-olaszországi ,ndrangeta bűnszövetkezet kelet-szlovákiai befolyásáról és a Robert Fico kormányfőhöz közeli emberekhez fűződő kapcsolatairól írt. Az újságíró meggyilkolására reagálva az olasz bűnüldöző szervek azt mondták, hogy felhívták szlovák partnereik figyelmét a szóban forgó olasz csoportra.

"Az embereknek ma joguk van reagálni azokra a vádakra, amelyek szerint az állami végrehajtó hatalom kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. Az embereknek jogában áll tudni, hogy intézményeink miért hagyták figyelmen kívül az olasz hatóságok figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy a maffiához kötődő személyek vannak Kelet-Szlovákiában" - hangoztatta újságírók előtt az államfő.

Egyúttal fenntartotta azt az álláspontját, hogy a kialakult szlovák kormányválságra a kabinetnek a társadalom polarizálódását elkerülő átalakítása vagy előrehozott választások kiírása jelenthet megoldást.