Ma éjfélig dől el, hány kamujelöltet szórnak ki a bizottságok

Valamennyivel biztos kevesebb nyerészkedő lesz.

A választási irodák a háromezer bejelentett jelölt közül eddig mintegy 1500-at vettek hivatalos nyilvántartásba, és több mint 700 nyilvántartásba vételét tagadták meg.

Az egyéni jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt, és a bizottságoknak négy napjuk van, illetve volt arra, hogy - a választási irodák ellenőrzése alapján - megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

Az a párt állíthat listát, azaz szerepelhet a második szavazólapon, amelyiknek sikerül indítania - a fővárosban és legalább kilenc megyében - 27 egyéni jelöltet. Így a választási bizottságok péntek éjfélig meghozott döntései alapján dől el, hány párt szerepelhet a listás szavazólapon.

Az NVI-nek a keddi határidő lejártáig 40 országos pártlistát jelentettek be, ám az ellenőrzések után ez a szám minden bizonnyal csökkenni fog.

Az EBESZ megfigyelője jelenlétében jelentették fel az egyik kamupártot Újpesten

Arról szerdán számoltunk be, hogy Újpestet ellepték a kamupártok és jelöltjeik, azonban csütörtökre egy kicsit tisztult a kép. Ami viszont tanulságként a beszámolónk elejére kívánkozik: azt még a jogalkalmazók is elismerik, hogy a választási törvény a jelenlegi keretek között nem képes ezeket a kamupártokat kiszűrni, a rendszer csak azt ellenőrzi, hogy az ajánlást "adó" személy létezik-e, illetve van-e választójoga.