Újabb orbáni átverés az egyszeri rezsicsökkentés ígérete

A több százmilliárdos extraprofit a kormány zsebében marad.

"A kabinet ismét becsapja a családokat: csupán a 16 százalékát adja vissza annak az extraprofitnak, amelyre évente szer tesz a háztartások energiatarifáin keresztül"

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese, aki hozzátette:

"Egy átlagos család éves szinten megközelítőleg 83 ezer forintot veszít azon, hogy a kormányzat a nemzetközi energiabeszerzési árak által indokoltnál drágábban adja a lakosságnak a földgázt, az áramot, illetve a távhőt. Ebből most csupán egyetlen alkalommal 12 ezer forintot kapnak majd vissza a földgázfelhasználók, a többi extraprofit a kormányzat zsebében marad."

A szakember kifejtette: földgáz esetében ez azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány az utóbbi években az indokolt díjakon felül

évente 241 milliárd forint "luxusprofitot" szedett be, az energetikai vállalatai közreműködésével pedig mintegy 960 milliárd forint pluszbevételre tett szert ily módon.

Orbánék most ebből csepegtetnek vissza "választási ajándékként" 40 milliárd forintot az alaposan megsarcolt fogyasztóknak.

A lap emlékeztet:

a Fidesz-kormány 2013 óta nem mérsékelte a háztartási energia árát, miközben az elmúlt évek során mind az áram, mind a távhő, mind a földgáz esetében 10-20 százalékos rezsicsökkentésre lett volna lehetőség a világpiaci árak alapján.

Szakértők szerint az újabb propagandalépés időzítésének indoklása is sántít: ebben a fűtési idényben ugyanis sokkal kedvezőbb volt az időjárás, mint a múlt évben, így a "különleges kedvezményre" sokkal inkább szükség lett volna 2017 telén, mint most.

A gázzal játszik a Fidesz, mert retteg

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánypártoknak nemcsak a hódmezővásárhelyi vereség miatt van félnivalójuk, hanem azért is, mert jelöltjeik negyedannyi ajánlást gyűjtöttek a választás előtt, mint négy éve. Az időseknek juttatandó Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban örömtelinek tartotta a nyugdíjasok támogatását.