2018. 03. 13. 09:34
MTI

Már a NATO is aggódik amiatt, hogy idegmérget vetettek be egy volt orosz hírszerző ellen

A NATO komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy fegyverekben is használható minőségű idegméreggel törtek Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal életére.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddre virradóra tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia megbecsült szövetséges. Mint mondta, ez "az incidens" mély aggodalommal tölti el a NATO-t, hiszen az ilyen harci anyagok használata "megvetendő" és "teljességgel elfogadhatatlan". Stoltenberg hozzátette: a NATO az ügyben kapcsolatban áll a brit hatóságokkal.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, miszerint fegyverekben is használható minőségű, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a délnyugat-angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletet. A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát továbbra is válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.