„Szerintem itt Magyar György fog visszalépni”

Mi várható Siófokon?

Pedig úgy tűnik, a Fideszben biztosra veszik, hogy vissza fog lépni dr. Magyar György javára…

Naponta kapom a telefonokat, hogy visszaléptem-e már, vagy ha nem, akkor mikor fogok. Egy éve vágtam bele, és most is folyamatosan járom a vidéket, kikerültek a plakátjaim, szórólapozok, kampányújságot készítünk. Minek tennénk mindezt, ha vissza akarnék lépni? Nagyon sok emberrel beszélgetek és ezek a találkozások is abban erősítenek meg: én vagyok az esélyesebb ellenzéki jelölt. Két internetes portál, a „kireszavazzunk.hu” és a „taktikaiszavazas.hu” is engem hozott ki esélyesebbnek Magyar Györgynél. Úgyhogy a végén itt szerintem ő fog visszalépni.

Amióta az ismert ügyvéd ringbe szállt, a Fidesz „nehéztüzérsége” is inkább őt lövi, ez is növelheti az Ön esélyeit?

Való igaz, különösebben komoly lejárató kampányt ellenem nem folytattak, egy-egy facebook-os troll-oldal teljesítette ugyan a központi ukázt és például megvádoltak, hogy 400 migránst fogok betelepíteni Siófokra (nem értem, miért pont annyit, miért nem 300-at, vagy 500-at?…), de ilyen sületlenségre nincs mit felelni. Az sokkal inkább aggasztó, hogy főként a kistelepüléseken nem győzöm elmagyarázni a kormánypropaganda hazugságáradata által megtévesztett embereknek: a Jobbik nem akar betelepíteni migránsokat, a kormánnyal ellentétben gazdag és titokban befogadott migránsokat sem, és a határkerítést sem bontanánk le, hiszen a Jobbik előbb javasolta a felhúzását, mint a Fidesz. Sőt, a határőrséget is visszaállítjuk, ha kormányra kerülünk. Agyrém és egyben szomorú, hogy vidékjárásom során erről kell beszélni, holott valódi problémák is akadnak szép számmal, például az elvándorlás megállításáról, a munkahelyteremtésről kéne hogy szóljon ez a kampány.

Vannak erre konkrét elképzelései a választókerület fejlődése érdekében?

Igen, a legfontosabb teendő a Balatontól távolabbi területeket például a feldolgozóipar megteremtésével segíteni, tehát nem a klasszikus összeszerelő üzemekre gondolok (gondoljunk bele, mi történne a térséggel, ha a legnagyobb foglalkoztató multi, a tabi Flextronics egyszer csak szedné a sátorfáját?…), hanem a kevésbé kvalifikált munkaerőt helyzetbe hozni, és nem közmunkával. Ehhez persze fejleszteni kellene az infrastruktúrát, de ez alapozhatná meg a szolgáltatások megtelepülését is (leginkább a bolt, a posta, a háziorvos hiányára panaszkodnak a legkisebb településeken élők), és ez szabhatna gátat annak is, hogy továbbra is sokan a külföldet célozzák meg a jobb megélhetés reményében. De persze akad teendő a Balatonhoz közelebb érve is, vannak régi, be nem teljesített ígéretek, mint például a Siófokot elkerülő tehermentesítő út, ami akár az M7-es autópálya is lehetne, hiszen az ott van, rendelkezésre áll, csak el kéne érni, hogy a városon áthaladó szakasza útdíjmentes legyen.

Fórumok helyett leginkább az utcán találkozik a választóival a kampányprogramja szerint. Mi ennek az oka?

Elsősorban az, hogy akár csak más ellenzéki jelöltek, én sem igen kapok termet önkormányzati intézményekben, különféle indokokra hivatkozva kosaraznak ki. De ettől nem hátrálok meg, az utcán is lehet találkozni az emberekkel. Sajnos, a félelem teljesen eluralkodott ebben az országban az elmúlt években, már csak azért is sürgető a változás április 8-án, hogy ez véget érjen. Az egyik kistelepülésen arról panaszkodott nekem egy család: azt mondta nekik a polgármester, hogy költözzenek el, mert szégyent hoztak a falura. Az volt a „bűnük”, hogy mivel kimaradtak a tűzifaosztásból, a Jobbik segített nekik egy kocsinyi fával és erről a választókerületi újságomban is beszámoltak – de nemhogy a nevük, még csak a település neve sem lett megemlítve. Gyanítom, hogy a polgármester „ukázt” kapott fentről. A településvezetők is meg vannak félemlítve, papíron független polgármestereket is függőségben tart a kormány, megmondják nekik, mit kell tenniük annak érdekében, hogy pénzt kapjon a településük és hát számukra meg 2019 közeleg… Hasonló hatalmi, gazdasági függőség miatt állhatnak bele a fideszes képviselők is abba a kampányba, ami európai szinten is példátlan lehet. Szívesen leülnék négyszemközt, zárt ajtók mögött bármelyikükkel, és feltenném nekik a kérdést, mert őszintén kíváncsi vagyok rá: mi az az ok, ami miatt nem fordul fel a gyomruk attól a sok hazugságtól, amit szajkózniuk kell, ugyanakkor maguk is tudják, hogy egyetlen szó sem igaz belőle? Amikor például a képviselőjelöltjük odaáll egy évtizedek óta elhagyott, omló-pusztuló hajdani laktanya elé és belemondja a propagandamédia kamerájába: ide fog migránsokat telepíteni az ellenzék… És ráadásul egyéb üzenetük nincs is a választóknak. Nekem az a dolgom, hogy április 8-ig igyekezzek eljuttatni a valós üzeneteket is az emberekhez, felnyitni a szemüket, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert a változás legfőbb gátja az, aki otthon marad. A egész romlott rendszert kell megbuktatni ahhoz, hogy megszűnjön a megfélemlítés, a félrevezetés, no és hogy távozzanak a közéletből a semjének, tiborczok, kósák.

A jobbikos óriásplakátokat az Ön választókerületében is összefestékezték „ismeretlenek”, de éppen Ön szúrta ki, hogy sajátos módon…

Úgy látom, a Fidesz nagyon fél a hatalom elvesztésétől, ezt mutatja többek között az is, hogy az én nevemhez és Magyar Györgyéhez hasonló nevű jelölt is felkerült a listára valahonnan az ismeretlenségből, ez sem lehet véletlen, néhány szavazatot ez is elvihet. Vagy a folyamatosan zajló aláírásgyűjtés, oktatási intézményben a 18 éven felüli diákoknak sört ígérve egy szignóért, vagy éppen közmunkásoknak kiadva feladatul. Mindent bevetnek, a plakátrongálás is ilyen. Mifelénk jó néhány plakáton nem firkálták össze azokat az üzeneteket, hogy például modern oktatást, korrupciómentes közéletet, életmentő kórházakat. Számomra ez azt üzeni, hogy a plakátrongálók is egyetértenek ezzel és szerintünk sincs ma életmentő kórház, modern oktatás. Nekik azt javaslom: szavazzanak április 8-án rám és a Jobbikra és akkor lesz modern oktatás is…

Azt szokta hangsúlyozni, hogy Ön ízig-vérig helyi jelölt. Fontos lehet ez valóban a választónak?

Úgy tapasztalom, hogy igen. Én ebben a választókerületben születtem, itt jártam iskolába, itt alapítottam családot, itt dolgoztam, itt élnek a rokonaim. Ellenlábasaim ezt nem mondhatják el magukról. S én nem az „életemért” küzdök, nekem nem létkérdés a képviselőség. Váltig bízom azonban az emberekben, Hódmezővásárhely példája is azt mutatja, hogy igenis lehet győzni. S hogy Potocskáné lesz a szavazólapon, vagy Magyar György, esetleg mindkettő, az legkésőbb április 8-án reggel 6 órakor kiderül….