Egészen furcsa, nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető üzleti kör találta meg valahogy Kósa mamát

De hogy találták meg ezek Kósa mamát, az rejtély.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az (cégnév törölve) részvényese volt az, akivel Kósa Lajos okiratba foglalta, hogy kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt eurót, vagyis több mint nyolcszázmillió forintot kíván átutalni Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának a saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek - írta a lap.

A napi.hu utána ment a svájci cégnek, és egészen brutális nemzetközi céghálóba botlott, ahol már orosz, izraeli és lengyel üzleti körök is szembe jöttek.

Mint írták,

a kisrepülőket üzemeltető és forgalmazó cég neve egy szövevényes lengyel korrupciós és nemzetbiztonsági ügyben is feltűnt.

Akkor az amerikai Boeinget próbálta kigolyózni egy beszerzésből, melyet a hadsereg rendelt meg. A sajtó akkor az oroszokat látta az ügylet mögött.

Tavaly júniusban Bartosz Kownacki lengyel védelmi miniszterhelyettesnek például nemzetbiztonsági okokból kellett több céget is kizárni a gépbeszerzési tenderből, pedig addigra a kormány már két Boeing Gulfstream G550-es gépet is megvett, de a továbbiak sorsa bizonytalanná vált.

A Kósával kapcsolatba hozott (cégnév törölve) igazgatótanácsában akkoriban olyan alakok ültek, mint M. B. lengyel-bolgár kettős állampolgár, vagy épp A. F. izraeli-lengyel üzletember, aki azzal vált ismertté, hogy az 1980-as és '90-es években zsidókat mentett ki Oroszországból Izraelbe, erre alapította társaságát is, a (cégnév törölve).

S bár B. cégét nemzetbiztonsági okokból kizárták a lengyelek a tenderből, később kiderült, mindhárom pályázó vállalat ugyanahhoz az üzleti körhöz tartozott.

A lengyel sajtó ebből arra a következtetésre jutott, hogy

vélhetően csak azért támadták meg az egész eljárást, hogy megakasszák az ország repülőbeszerzéseit, valójában nincs komoly szándékuk repülőket szállítani.

Ezt bizonyítja az is, hogy a wSieci arról írt, hogy a három cég fellebbezése gyakorlatilag szóról szóra ugyanaz volt, mind ugyanúgy 20 oldalas terjedelmű, egy-két javítás kivételével még a betűtípus is megegyezett.

Felmerülhet a nemzetbiztonsági kockázat - összehívták a Kósa-milliárdok miatt a bizottságot

Március 20-ára összehívták a parlament Nemzetbiztonsági bizottságát Kósa Lajos titokzatos 1350 milliárdja miatt. Mirkóczki Ádám fontosnak nevezte a döntést, a testület jobbikos tagja szerint ugyanis az ügyletnek lehet nemzetbiztonsági relevanciája, attól függően, hogy kitől és honnan származik ez az összeg.

És ezek után egyszercsak megtalálták Kósa Lajosnét, Debrecenben - teljesen életszerű.