A pártok Budapesten ünneplik március 15-ét

A Parlament előtti Kossuth téren 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonják fel.

A díszünnepség Orbán Viktor miniszterelnök beszédével 14 órakor kezdődik, szintén az Országház előtt.

Fél 12-től a kormány álciviljei, a CÖF-CÖKA is megtartja hagyományos megemlékezését, a Bem József téren. Délben itt gyülekeznek a Békemenet résztvevői, akik a Kossuth térre vonulnak át 14 órára.

Az ellenzéki pártok többsége is a fővárosban tart rendezvényt a március 15-ei nemzeti ünnepen.

A Jobbik szintén 15 órától az V. kerületben, a Batthyány-örökmécsesnél tartja ünnepi rendezvényét.

Az eseményen az ellenzéki párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor is beszédet tart, mellette felszólal még Volner János frakcióvezető, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, valamint Jakab Péter, a párt szóvivője is.

Az LMP politikusai déltől az Ökopolisz Alapítvány kerekasztal-beszélgetésén szólalnak fel. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Liberálisok, és az Együtt részvételével délután 3 órától közös ellenzéki megmozdulást tartanak a Fővám téren.

A budai Várban számos rendezvénnyel várják egész nap az ünneplőket, családokat. Lesz többek között vásár, táncház, lósimogató, csatabemutató, továbbá különböző játékok, kézműves foglalkozások, koncertek és színházi előadások.

A rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több forgalmas útszakaszon, közlekedési csomópontnál forgalomkorlátozásokra kell számítani.