Kárpátaljára tartó fegyveres provokátorokat fogtak az ukrán biztonsági erők

Baseball ütők, boxerek és kések.

A híroldal szerint az érdeklődésére több kárpátaljai rendőrségi forrás is megerősítette, hogy a biztonsági szolgálat emberei, akik ezekben a napokban fokozottan ellenőrzik a járműveket a Kijev-Csap főúton, 29 férfit tartóztattak fel az alsóvereckei ellenőrző ponton.

Az ismeretleneknél, akik négy járművel tartottak Lemberg megye irányából Kárpátaljára, baseball ütőket, boxereket, késeket és símaszkokat találtak. A hatósági érdeklődésre azt állították, hogy síelni indultak Kárpátaljára. A helyzet tisztázása végett valamennyiüket előállították a volóci járási rendőrőrsre.

A Levij Bereg ukrán hírportál csütörtök délelőtt azt írta, hogy Ihor Moszijcsuk radikális párti képviselő parlamenti felszólásban bejelentette, éjszaka Kárpátalján 18 személyt vettek őrizetbe, akik a magyar és a cigány közösségek elleni pogromra készültek. A honatya azt is elmondta, úgy tudja, hogy az őrizetbe vételek folytatódnak.

Szerdán fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak Kárpátalján a hatóságok a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében.

Lengyelellenes robbantás a lembergi katonai temetőben

"A lengyel külügyi tárca mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Lviv Védőinek Temetőjében március 13-án este egy ismeretlen eredetű tárgy felrobbant. Ez egy robbanószerrel elkövetett, az utóbbi hónapokban Nyugat-Ukrajnából jelentett újabb lengyelellenes incidens" - olvasható a minisztérium közleményében."Reméljük, hogy az ukrán hatóságok elítélik a történteket és szavatolni fogják a lengyel emlékhelyek, valamint a háború és elnyomás áldozatai nyughelyének védelmét"- tette hozzá a tárca.