Nem tetszett a fideszeseknek, hogy a jobbikos alpolgármester beszélne az ünnepségen

A békesség kedvéért inkább lemondta finnországi útját Siófok polgármestere.

Talán nem meglepetés, hogy a Fidesz részéről jelezték a polgármester felé a nemtetszésüket...

"Eredetileg március 15-én a finn testvérvárosunkban, Ouluban lett volna hivatalos kiküldetésem – így Lengyel Róbert. – Az ünnepi beszéd megtartására távollétemben szakmai helyettesemet, Potocskáné Kőrösi Anitát kértem fel (először a program az ő nevével ment ki), amiből később politikai "mellékzönge" keletkezett. Úgy döntöttem, nem hagyom, hogy a nemzet nagy ünnepe esetleg egy politikai adok-kapok áldozatává essen városunkban, ezért a hivatalos külföldi utat sajnálattal bár, de lemondtam..."

A siófoki polgármester egyebek között arról beszélt március 15-én: a magyar nép tűrőképessége talán nagyobb, mint Európában bármelyiké. „De ha az aktuális hatalom, lett légyen az idegen, avagy saját, a retkes szöges bakancsával átlépi azt a bizonyos magyar Rubicont, akkor a birkák villám gyorsan farkassá vedlenek, kivillantják fogaikat és irgalmatlanul harapnak is. Ezt bizony jó, ha a mindenkori hatalmasok, vagy hatalmaskodók mindig a szemük előtt tartják, és nem becsülnek le, nem becsülnek alá bennünket, a magyar népet. És azt se feledje egyetlen pillanatra se senki, hogy amint március 15-e  a magyarságnak kőbe vésett dicsősége, úgy az a bizonyos 12 pont is az. Emlékszünk ugye? Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését, a törvény előtti egyenlőséget, a közös teherviselést és így tovább. Mert ha ezeket valaha is hagyjuk végérvényesen elvenni magunktól, csak szolganép leszünk. Szolgák a saját hazánkban. Oligarchák szolgái. Ezt pedig nem hagyhatjuk, már csak azért sem, mert mi magyarok tudjuk, jól tudjuk és sokszor bizonyítottuk, hogy: „azért a víz az úr”.

Lengyel a közelgő választásokra is utalt: „Emberek! Legyen már ébresztő, viselkedjünk már felnőttek módjára mind és szóljunk bele minél többen a történésekbe! Pártszimpátiától függetlenül vegyük fel a vasárnapi ünneplő ruhánkat április 8-án és áldozzunk már fel nyomorult negyed órát az életünkből a nemzet oltárán! Fogalmazzunk már meg valódi többségi véleményt és jelöljük ki közösen hazánk további útját, biztosítva ezzel leszármazóink Európán belüli jövőjét. Ez a nemzet érdeke és ez kell, hogy legyen minden szavazni jogosult magyar kötelessége is egyben, a politikai pártok acsarkodásától, versengésétől, manipulációs kísérleteitől, a megélhetési politikusok egyéni és pártérdekeitől függetlenül. Ezt követeli tőlünk a hazánk és sok más nagy magyar mellett Kossuth apánk és Petőfi figyelő tekintete is odafentről".

A siófoki március 15-i ünnepség után egyébként Facebook-oldalán Witzmann Mihály fideszes parlamenti képviselő (és egyben képviselőjelölt) azt kifogásolta, hogy nem köszöntötték külön az ünnepség kezdetekor (azt, hogy ez hiba volt, a polgármester is elismerte utóbb), az MSZP-Párbeszéd színeiben induló független dr. Magyar György pedig azt, hogy nem mondták be a nevét, amikor koszorúzott.