Nem csak Zuglóban vannak gyanús aláírások a Fidesz és ex-MSZP-s Lévai Katalin jelöltjeinek ívein

Most a VI. és VII. kerületben buktak le.

Legalább 341 közös aláírás szerepel az Orbán család ügyvédjének, Bajkai Istvánnak, illetve a volt szocialista miniszter, Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének, Bagyó Hildának az ívein – írja az Index. Bár a törvény szerint egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, az ajánlóíven a polgár saját kezű aláírásának kell szerepelnie, ajánlást átmásolni, az aláírást hamisítani bűncselekmény. Márpedig ez történt, Budapest 5. választókerületében Oláh Lajos képviselőjelölt delegáltja átnézte az íveket, és megállapította, legalább 341 közös, de eltérő aláírású ajánlás szerepel az íveken.

Sőt, további kilenc esetben a Fidesz és a volt szocialista miniszter pártjának ívein elhunyt vagy már nem a választókerületben lakó személy ajánlása is szerepelt. „Ha valóban elköltözött vagy halott ember ajánlása és aláírása került a papírokra, gyanítható, hogy nem személyesen adta, hanem valamilyen adatbázisból került oda” – mondta Oláh az Indexnek. A képviselőjelölt ezért feljelentést tesz választási csalás gyanújával.

Bajkai az Indexnek arra kérdésére, hogy mire véli ezt a sok egyező adatot, és hogy hogy kerülhetett halott aláírása az ajánlóívére, azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit, ezért nem kívánja kommentálni.

Másfél hete Zuglóban pontosan ugyanez történt: ott személyesen a mikropárt elnöke, Lévai Katalin kívánt indulni, a volt MSZP-s miniszter ívét még fideszes önkormányzati képviselők is aláírták. Ám a fideszes Jelen Tamás és a volt MSZP-s Lévai Katalin ívei között olyan egyértelmű volt a hasonlóság (több ajánlóívük egy az egyben megegyezett, a nevek sorrendje is azonos volt), hogy a jobbikos Szávay István feljelentése után a rendőrség le is foglalta az ajánlóíveket.

Elképesztően ostoba csalással akarta jelöltté tenni Lévai Katalint a Fidesz

A zuglói választási bizottság mai ülésén elutasította Lévai Katalin képviselőjelöltként való nyilvántartásba vételét. Több ajánlóívük egy az egyben megegyezett a Jelen Tamás fideszes jelölt által leadott ajánlóíveken szereplő nevekkel, a sorrend is azonos volt.- írja a Facebookon Szávay István, a Jobbik 14. kerületi jelöltje.

A helyi választási bizottságok egyébként a Lendülettel párt mindkét jelöltjének nyilvántartásba vételét elutasították.