Ezermilliárdot érő, atomreaktorba való speciális vegyi anyagot foglaltak le csempészektől

Több milliárd dollárt érő, csaknem másfél kilogramm sugárveszélyes kaliforniumot foglalt le, négy embert pedig őrizetbe vett a török rendőrség Ankara tartományban egy közúti ellenőrzés során - jelentette az NTV török hírtelevízió hétfőn.

A török rendőrség egyelőre nem erősítette meg a tévécsatorna értesülését.

Az NTV szerint a hatóságok korábban egy bejelentést követően kezdték el megfigyelni az előállítottakat. A rendőrök Ankara külterületén, Pursaklar településen állították meg a gyanúsítottak autóját, amelyben összesen 1441 gramm kaliforniumot találtak.

Az NTV értesülése szerint ennek a mennyiségnek a piaci értéke mintegy öt és fél milliárd dollár, ami 1386 milliárd forintnak felel meg. Vicces, hogy pont ennyit kezelhetett Kósa Lajos fideszes miniszter is egy nyilvánosságra került dokumentum szerint, de arról az ügyletről még ennél is kevesebbet tudni.

A csempészek 72 millió dollárért próbálták meg külföldre értékesíteni - számolt be róla a hírtelevízió.

Az anyag Oroszországból került Törökországba, illegális úton.

Az NTV információi alapján a radioaktív kalifornium a természetben nem fordul elő, ugyanakkor egyike a legdrágább és legveszélyesebb kémiai elemeknek. Atomreaktorokban használják. Stratégiai jelentősége miatt csak korlátozott mennyiségben állítják elő, kizárólag Oroszországban és az Egyesült Államokban. Egy gramm kalifornium értéke négy millió dollár. Nevét a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemről kapta, ahol négy amerikai kémikus először állította elő mesterségesen 1950-ben.

Forrás
MTI nyomán