Kormányzati beismerés: költségvetési csalás a gyanú Tiborcz-ügyben

Most aztán Isten bizony mindent kinyomoznak!

Bár korábban lapunk is kérdezte az uniós pénzek szabályos elköltését felügyelő Miniszterelnökséget, meg tudják-e erősíteni a 24.hu által az Orbán Viktor vejét érintő OLAF-jelentésben szereplő információkat, a levelet válaszolatlanul hagyta Lázár János minisztériuma. A nyomozó hatóságot vezető Polt Péter is csak most, Harangozó Tamás képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában volt kénytelen elismerni, az ügyészség Tiborcz-ügyben

költségvetési csalás bűntette és ahhoz kapcsolódó bűncselekmények gyanúja

miatt indított eljárást.

Bár kormányzati és Fidesz-közeli szereplők eddig sem tagadták, az Elios-ügy január közepi kirobbanása óta ez az első alkalom, hogy hivatalos szerv megerősíti a 24.hu értesüléseit. Ugyanakkor érdekesség, hogy Polt Péter a dokumentumban az OLAF-jelentés kelteként 2017. december 22-ét jelöli meg (ez egybevág lapunk értesülésével), ugyanakkor a Népszava úgy tudja, a Legfőbb Ügyészség illetékes egysége azt csak január 11-én kapta kézhez. Vagyis a dokumentum több mint két hétig „utazott” Brüsszel és Budapest között.

Korábban az ügyészség egyszer már vizsgálódott a Tiborcz-ügyben, de akkor azt állapították meg, nem történt bűncselekmény. A közvilágítási projekteket vizsgáló OLAF-ellenőrök azonban – úgy tűnik – annak ellenére jóval talpraesettebbek, mint Polt Péter, hogy nekik nincs eszközük bűnügyi bizonyításra. Ugyanis – ahogy arra korábban utaltunk – az uniós közpénzeket ellenőrző OLAF számos olyan bűncselekményre utaló jelet feltárt, mely korábban valahogy „elkerülte” Polt Péter hivatalának figyelmét.

Tiborcz-botrány: az Elios vezetője saját maga alakította a pályázatot

Mint arról tegnap beszámoltunk, a 24.hu birtokába került az Orbán Viktor vejének korrupciós botrányát feltáró OLAF-jelentés. A dokumentum részletesen leírja, a közvilágítás-korszerűsítési projektben részt vevő önkormányzatok, illetve az őket segítő tanácsadó és projektvezető cégek hogyan írták ki úgy a pályázatokat, hogy azokat csak az Elios nyerhesse meg.