Siófokon fogják átnézni a több mint ezer oldalas Elios-aktát

Kizárták a 100 millióval olcsóbb ajánlatot tevőt.

Siófokon fogják átnézni a több mint ezer oldalra rúgó Elios-aktát, a 2012-es és 2015-ös közvilágítási beruházás dokumentumait – az ellenzéki Elios-bizottság szerdai ülésén elfogadta dr. Lengyel Róbert független polgármester invitálását.

Az Elios-botrány hátterét vizsgáló árnyékbizottság előtt szerdán a parlamentben csak részletek hangoztak el a két siófoki pályázatról, de annyi ebből is világossá vált: Siófokon is nagyjából úgy zajlott a közvilágítási tender előkészítése és lebonyolítása, mint a többi érintett városban. A szerdai ülésre egyébként nemcsak Lengyel Róbertet invitálta a bizottság, hanem például Polt Péter legfőbb ügyészt és azt a nyomozót, aki a nevét adta ahhoz, hogy a nyomozó hatóság korábban úgy zárta le az Elios-ügyet, hogy mindent rendben lévőnek talált.

Ezt követően állt elő az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala azzal: bűnszövetségben elkövetett csalássorozat történhetett. Természetesen sem Polt, sem a nyomozó hölgy nem tette tiszteletét a bizottság előtt, Hadházy Ákos (LMP) szerint ezzel megsértették az országgyűlési törvényt. Hadházy egyébként azt is megállapította: „Abból a szempontból ez a legsúlyosabb korrupciós ügy a rendszerváltás óta, hogy közvetlenül a miniszterelnök családi köreiig ér”.

Invitálták azt a szekszárdi városházi irodavezetőt is – Hadházy Ákos úgy mondta, „a koronatanút”, aki Horváth István akkori polgármesterrel (ma államtitkár) együtt már fél évvel az uniós pályázat megjelenése előtt beszélt az Elios illetékes vezetőjével arról, hogy a város nyugodtan pályázzon, önerőre sem lesz szüksége.

Kitől hallott az Eliosról, kitől kapta meg az illetékes vezető telefonszámát? – egyebek között ezt kérdezte volna a bizottság tőle, de az ő helye is üresen maradt.

Elzáratta a 2012-es és 2015-ös beruházás aktáit is, de a bizottság Siófokon, ha kíváncsi rá, beletekinthet bármely dokumentumba – közölte Lengyel Róbert, aki meghívottként volt jelen az árnyékbizottság szerdai ülésén. Egyben a 2015-ös papírokat át is adta Hadházy Ákosnak. „Nincs okunk a titkolózásra, nincs rejtegetni valónk” – jegyezte meg a városvezető. A siófoki dokumentumokból egyebek között azt olvashatta ki a bizottság (Hadházyn kívül a jobbikos Szilágyi György, az MSZP-s Harangozó Tamás és a DK-s Varjú László), hogy a 2012-es és a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés előtt is készült egy-egy energetikai tanulmány, a másodikért ötmillió forintot fizetett a város és a más Elios-beruházásoknál is feltűnt Sistrade nevű cég készíthette (akkor kapott rá megbízást, 2014. júniusában, amikor még ki sem volt írva a pályázat!), mely az Orbán-vő, Tiborcz István üzlettársának érdekeltsége.

A beruházási pályázat során pedig újabb Tiborcz-közeli cégek tűntek fel (ugyancsak hasonlóan más városokhoz), mint az Eu Pro és az Ész-Ker Kft. És Siófokon is egy nappal a pályázat leadása előtt emelték 80 ezerről 100 ezer órára a lámpák üzemidejét – s így már csak az Elios rúgott labdába. S volt egy pályázó, akit a lebonyolító Ész-Ker javaslatára azért zártak ki, mert „aránytalanul olcsó” ajánlatot adott.

A siófoki polgármester is megerősítette a jegyzőkönyvek alapján: ez a pályázó 100 millió forinttal olcsóbb ajánlatot tett az egyébként 400 millióra rúgó beruházásra. A bizottsági tagok is furcsállták és Lengyel Róbert is: az önkormányzat már két héttel az előtt megküldte a pályázati dokumentációt az Ész-Kernek, hogy kiírta volna a tendert. Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: Siófokon a közbeszerzések előkészítését is egy bizottság végzi, a döntést is egy külön bizottság hozza (elnöke Hamvas Péter alpolgármester, tagja a pénzügyi bizottság elnöke és további három képviselő), sem a polgármester, sem a jegyző nem szól bele a döntéseikbe.

Lengyel szerint ma a bizottság egyik tagja, az MSZP-s Völgyi Lajos úgy emlékszik rá, felvetésére vita alakult ki arról, hogy miért kell a 100 millióval olcsóbb ajánlatot kizárni, azután végül (minek utána a pénzügyi bizottság elnökének kérdésére az hangzott el egy olyan városházi osztályvezetőtől, aki ma már nem dolgozik a hivatalban, hogy törvényesen járnak el), megszavazták az Eliost. Lengyel Róbert megjegyezte: mindez csak Völgyi képviselő visszaemlékezéséből tudható, az ülés jegyzőkönyve ugyanis enyhén szólva hiányos.

Siófokon egyébként nincs gond a „Tiborcz-lámpák” fényével, ez is kiderült a szerdai ülésen, nem így Szekszárdon. Egy kalocsai képviselő pedig arról beszélt: már 2011 végén szóba került képviselő-testületi ülésen, hogy pályáznak majd a közvilágítási beruházásra, 2012 elején már egy konkrét összeg is szerepelt a költségvetésben az előkészületekre, de a pályázati kiírás csak 2012. decemberben lett közzé téve. Ebből is látható, egy bizonyos bennfentes kör nagyon készült.

„Két óra alatt annyi tény bukkant föl, amennyire az ügyészségi vizsgálat másfél év alatt sem tudott eljutni” – jegyezte meg az LMP-s Hadházy, majd annak a reményének adott hangot, hogy „a következő ülésünkre, április 8-a után már Polt Péter is eljön...”