Kevesebb adónemet ígért a Fidesz - több lett belőle

12-16 adónem eltörlését ígérték, helyett hozzánk csaptak még párat.

Bár 2010-ben Matolcsy György még a gazdasági miniszteri poszt várományosaként azt ígérte, hogy az akkor érvényben lévő 52 adónemből 12–16-ot eltörölnek az új kormány hivatalba lépését követően, az elmúlt nyolc évben tökéletesen ellenkező tendenciának lehettek tanúi a hazai magánszemélyek és vállalkozások - írja a Magyar Nemzet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda friss összesítése alapján.

Jelenleg 58 különböző adónem van érvényben. Tavaly óta eggyel csökkent a terhek száma, ám mindez csak technikai jellegű: az energiaadó csupán a jövedéki adó újraszabályozása miatt szűnt meg önálló adónemnek lenni.

Ráadásul a kevesebb adónem nem feltétlenül jelent kevesebb adminisztrációt, mivel számos jogszabályban ma már több, eltérő jellegű adó is felfedezhető. Az ügyvédi iroda szerint a helyi adókról szóló törvény az építményadó keretében bevezette a plakátadót. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti, és az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forint maximális adómértéket enged megállapítani rá.

A legnagyobb bevétel, 2017-ben 3500 milliárd forint, továbbra is a világrekorder áfából származik. A bevétel annak ellenére nőtt 7 százalékkal, hogy egyre több termék vagy szolgáltatás adózik alacsonyabb kulccsal.

A 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még számos érvet fel tudott sorakoztatni az adónemek számának csökkentése mellett. Mint annak idején – 2010 májusában – Matolcsy György egy tévéinterjúban kifejtette, az akkori adófajták harmadát–negyedét megszüntetik.  A tervezett lépés célja az volt, hogy beindítsák a növekedést, illetve az, hogy Magyarország az akkori 151. helyről száz alá kerüljön az adóterhelések alapján felállított nemzetközi ranglistán. Szintén a célok között szerepelt, hogy az adónemek változtatásával párhuzamosan a bürokráciát is csökkentsék, mert Magyarországon évente „2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia”. - A bürokrácián 20 százalékot kellene „vágni” július 1-jétől egy éven keresztül – mondta még 2010 tavaszán Matolcsy György.