Cseh befektető veszi meg a Telenort - de még nem kell aggódnia Mészárosnak sem

Ez nem jelenti azt, hogy nem kerül Mészáros Lőrinc kezébe a cég.

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője - közölte az MTI-vel a cég. Eszerint a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót is eladja az üzlet keretében.

Az Index szerint, bár hivatalos tender nem volt, a norvég Telenor régóta tárgyalt a Petr Kellner cseh milliárdos tulajdonában álló PPF-csoporttal. 

Petr Kellner a 14-16 milliárd dollárosra becsült vagyonával a régió leggazdagabb embere, egyben a világ harmadik leggazdagabb bankára. A PPF-ben Kellner mellett tulajdonos még a régió egyik legjobban fizetett sztármenedzsere, a belga Jean-Pascal Duvieusart, aki korábban a McKinsey tanácsadócég egyik topvezetője volt, de neki csak 0,5 százaléka van a cégben.

Kellnerről korábban is azt lehetett hallani, hogy mind a négy érintett országban megvenné a Telenor üzletét, és Bulgáriában még az ország egyik legnagyobb televíziós hálózatát is bekebelezné. Magyarországon eddig egyetlen érdekeltsége volt, a Barion fizetési rendszer.

A cseh felvásárlás nem jelenti azt, hogy a hazai Telenor a jövőben sem kerül Mészáros Lőrinc kezébe, mert a portál információi szerint a felek (Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége) már korábban is felvették a kapcsolatot, a magyar cég ugyanis állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné.

A lap egyik forrása szerint viszont ez inkább csak a magyar fél szándéka és a cseh vevő nem tervez azonnal egy újabb dealt.