Fideszes politikus édesanyjának cége teheti utcára a bérház lakóit

A Magyar Nemzet információi szerint az ingatlanforgalmazással foglalkozó Invesco Kft. 2015-ig állt a tulajdonában, a vállalkozás azonban utána is a családban maradt: a városatya ma 82 éves édesanyja nevére írták. Az új tulajdonos a lakásokban gyermekükkel és unokáikkal élő kisnyugdíjasokat minden eszközzel igyekszik távozásra bírni. Nánási-Kocsis állítja ugyan, hogy „édesanyja önállóan intézi a dolgait”, ám a lakók elmondása alapján neki is fontos, hogy minél hamarabb szabaduljanak tőlük. Az ott lakó Gyovai Zoltánné és Magyar Sándorné ugyanis egybehangzóan azt mondja: Nánási-Kocsis édesanyja mellett maga a képviselő is hívta őket az ügyben.

A lap emlékeztet arra is, hogy Nánási-Kocsis Norbert már az eladás körül is ott sertepertélt: az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott róla, amelynek maga is tagja. Az ingatlanforgalmazó társaság mindenesetre áron alul jutott az ingatlanhoz. Lakatlanul ugyanis 21 millió, lakottan pedig 10,5 millió forintra értékelték.

Ezt a bizottság 2016. decemberi ülésére készült előterjesztésből tudni, amelyet Kriza Ákos fideszes polgármester jegyzett. Az ingatlan különben nem a rajta álló, 30–40-es évekből származó épületek miatt értékes, hanem mert kiváló helyen fekszik: kőhajításnyira a Búza téri piactól és buszpályaudvartól, ennek megfelelően az építési szabályzat is gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolja a telket. Az már csak apró adalék, hogy az előterjesztő úgy ítélte meg: „A sajtó tájékoztatása nem indokolt.”

Az iratok szerint éppen egy éve, tavaly március 20-án került az ingatlan az Invesco tulajdonába. Ennek azért van jelentősége, mert a fideszes képviselő édesanyja, Kocsis Lászlóné nevén lévő cég kötbér ellenében vállalta: egy éven belül elbontja az épületeket, és addig elhelyezi a lakókat is. Egyik sem történt meg. 

A kormánypárti politikus édesanyja már tavaly nyáron arról értesítette őket, hogy november végéig el kell hagyniuk a házat, a kötbér összegét pedig a lakókra terhelik. Decemberben már a lakások kiürítésére és a kulcsok átadására szólította fel a lakókat.

Az Invesco megfizethetetlen árú lakásokat kínált az asszonyoknak. Mert míg az önkormányzatnak 14 ezer forintot fizettek havonta, a cég már 50–70 ezer forintért kínált nekik piaci albérletet.