A luxusjachtok, vagy az újgazdag ingatlanspekulánsok miatt tartják magasan a Balaton vízszintjét?

Balatontippek. Önök szerint?

Kiderült: tovább emelték a Balaton maximális felső vízszintjét, ezért állnak vízben a tó vizének leeresztője, a Sió-csatorna melletti földek és áll a víz a mélyebben fekvő déli parti települések partmenti területein, utcáiban. Miközben a döntést a vízeresztésről nem helyben, hanem „odafönt” hozzák és ezt immár nem csak nevük elhallgatását kérő vízügyesek állítják, hanem az illetékesek is elismerik.

A napokban 132 centiméter a Balaton átlag vízállása, ami már csak 3 centivel marad el a modern kori mérések 135-ös rekordjától. Hetek óta olyan sebességgel eresztik a vizet a siófoki Sió-zsilipen át (másodpercenként 60 köbméter), amekkorát csak lehetővé tesz az éppen cserére váró öreg zsilip állapota, ám ennek ellenére egyelőre nemhogy apadna, hanem nő a Balaton vízszintje. S emiatt, ahogyan már megírtuk, a Sió-csatorna mentén gazdálkodók földjei vízben állnak, egyelőre csak találgatják a gazdák, hogy idén tavasszal mikor kezdhetik majd el a szokásos munkákat. E közben a hirbalaton.hu-nak a napokban arról beszélt Galácz György, az egyik legmélyebben fekvő déli parti település, Balatonmária polgármestere: előkerültek a homokzsákok és a szivattyúk, néhány tóparti utcában megjelent az elfolyni nem tudó csapadékvíz, de szerencsére erős szél eddig nem fújt, így a csordultig telt Balaton nem lépett ki a medréből.

Tovább kísérleteznek a Balaton vizével – ezt a balatontipp.hu írta meg egy e heti siófoki konferencián hallottak alapján. Ezen a vízügy szakembere elmondta: szeptemberig tart az a kísérleti időszak, melynek során 120-126 centi közötti felső vízszinthatárt vesznek figyelembe annak ellenére, hogy a partvédőműveket, partmenti csatornákat, építményeket, vízelvezetőket az 1997-ig érvényes 100 centis felső szabályozási maximumhoz építették. Később a maximumszint 110 centire emelése is úgy történt, hogy a környezeti feltételek hiányoztak a magasabb vízszint tartásához. Ehhez képest ma már 126 centis vízszintmaximumról beszélnek…

A balatontipp.hu írja azt is, hogy „a vízszint szabályozásáért felelős vízügyi igazgatóság döntési lehetőségét nem csak a természet és a szabályok befolyásolják. “Nyilván az ő kezük is olyan értelemben korlátozott és kötött, hogy a vízügyi szolgálat legfelsőbb vezetése is véleményt ad ezekhez a döntésekhez” – mondta az előadó”.

A vízügyi ágazatot, mint ismert, néhány éve a Belügyminisztériumhoz „csatolták”, azóta tartja magát szakmai körökben, hogy a Balaton vízszintszabályozását is „államosították”…

A siófoki konferencián hangzott el az is, hogy számítások szerint a 120 centiméteres vízállást mindenképpen biztosítani kell ahhoz, hogy egy forró, száraz nyári szezon végére se csökkenjen a Balaton átlag vízszintje 80 centi alá, „mert ez az a vízállás ami alá süllyedve a déli parton már problémák lehetnek: hosszan kell bemenni, iszap van, stb.”

A magyar tenger információs kalauza e ponton megjegyzi, hogy az átlagvízszint egy névleges átlagszám, amit különböző vízmércék adatai alapján alakítanak ki. A Balaton átlag vízmélysége 50 centis névleges vízszintnél is 315 centiméter. A balatontipp szerint ezt azért is fontos leszögezni, „mivel a közelmúltban még vízügyi miniszterrel is előfordult, hogy az 50 centiméteres balatoni vízszintről hallva azt gondolta, hogy térdig érő vízben lehet átmenni a túlsó partra”…

A portálnak egyébként három tippje van arra, hogy miért volt szükség a Balaton-vízszint központi megemelésére. 1. A strandolók érdekében; 2. Az utóbbi években jelentős tömegben a Balatonra került nagy méretű luxusjachtok, illetve gazdáik miatt erőltetik. Ezek a, sok esetben 2 méter körüli merülésű, nem a változó balatoni viszonyokhoz méretezett hajók alacsonyabb vízszint esetén ki sem tudnak járni több kikötőből; 3. (ez már a szerző szerint is inkább összeesküvés-elmélet): Sokan úgy gondolják, hogy a fejlesztésekhez megfelelő forrásokkal rendelkező újgazdagok a magasan tartott vízszinttel is a régi szerencséseket próbálják elijeszteni a parti sávból, hogy ingatlanjaikat megszerezhessék.