Nem kirándulhatnak Magyarországra a délvidéki általános iskolások

Szeptembertől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba szervezhetnek osztálykirándulásokat.

A lap arról számol be, hogy Vesna Nedejković, az Oktatási Minisztérium illetékese a belgrádi közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott, hogy már készül egy új tiltó és korlátozó rendelet az osztálykirándulásokra vonatkozóan, ami a következő iskolaévtől, azaz szeptembertől lép majd érvénybe.

Ebben pontosan meg lesz határozva a diákok kora szerint, hogy Szerbia melyik részére utazhatnak, és ott milyen helyeken szállhatnak meg. Nedeljković szerint a változtatás azért fontos, mert így a diákok először saját országukat ismerhetik és szerethetik meg.

A tervezett intézkedés, amellett, hogy korrupcióra adhat okot a turisztikai célpontok és szálláshelyek szabályozásával, diszkriminálja és sérti az összes szerbiai nemzeti kisebbséget, így a délvidéki magyarságot is.

Délvidéken jelenleg is nyolc olyan általános iskola működik, ahol kizárólag magyar tannyelvű osztályokban tanulnak, de ezentúl ezeknek a gyerekeknek nem lesz lehetőségük osztálykirándulás keretein belül ellátogatni a történelmi jelentőségű magyar helyekre, városokba.

A lap emlékeztet, hogy Szerbia köztársasági oktatási államtitkárát Vicsek Annamáriának hívják, míg a tartományi oktatási titkárságot Nyilas Mihály vezeti, így remélik, hogy a VMSZ politikusai túllépnek szervilis politikájukon és a saját szavazóikat képviselve felemelik majd szavukat és tiltakozni fognak a javaslat ellen.